Pet odbačenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet

Veliki pronalazači su svojim revolucionarnim izumima iz temelja mijenjali društvo. Na drugoj strani, svjetski moćnici su se stoljećima borili protiv takvih revolucionarnih tehnologija povoljnih čovječanstvu kako bi održali “status quo” – zahvaljujući njemu i svoje mjesto na vrhu društvene piramide.


3. Smrtonosne zrake

Izumitelj je 1930. godine izmislio Teleforce ili takozvani “zrak smrti”. Uređaj je bio sposoban da emituje ogromnu količinu energije s kojom bi se mogli obarati “neprijateljski avioni, uništavati vojske ili bilo šta drugo što ne želite da postoji”. Teleforce nikada nije konstruisan jer se vjerovalo da će postati previše lako da se unište čitave države.

Tesla je tvrdio da njegov izum može da uništi metu na više od 200 milja udaljenosti i ujedno stvori “energetski zid” oko neke države čime bi je “zaštitio od neprijatelja”. Veliki naučnik je čak naveo da je bilo pokušaja “krađe” ovog izuma, ali da su lopovi otišli “praznih ruku”.

4. Vazdušni brod

Tesla je tvrdio da će “električno pogonjeni vazdušni brodovi prevoziti putnike od New Yorka do Londona za tri sata”, putujući na 13 kilometara iznad Zemlje. Također, tvrdio je da će ovi brodovi crpiti energiju iz atmosfere i da nikad neće imati potrebu za dopunjavanjem goriva. Vazdušni brodovi će biti bez pilota i koristiti će se za prevoz putnika na određene destinacije ili za daljinski upravljane vazdušne napade. Mnogi smatraju da su današnji dronovi bazirani na ovoj Teslinoj tehnologiji.

5. Leteći tanjir

Legendarni izumitelj je 1911., u intervjuu za New York Herald, otkrio da radi na letjelici koja će prkositi gravitaciji.

– Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada je budete vidjeli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letjelici. Ipak, ona će letjeti brzinom koja do sada nije dostignuta i bit će veoma sigurna. Također, moći će da levitira dugo u mjestu uprkos jakom vjetru, rekao je Tesla.

Teslin leteći tanjir se trebao pokretati iz besplatnog energetskog sistema za razliku od ostalih aviona koji snagu crpe iz nafte. Ovaj izum je doživio istu sudbinu kao i njegov projekat besplatne električne energije.

Nakon što je FBI objavio dokumente koji su sadržavali nestali rad, istraživanja i izume Nikole Tesle potvrđene su glasine da je ova agencija potkradala genijalnog inžinjera, prenosi AnonHQ.com.

(N1)