Pet odbačenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet

Veliki pronalazači su svojim revolucionarnim izumima iz temelja mijenjali društvo. Na drugoj strani, svjetski moćnici su se stoljećima borili protiv takvih revolucionarnih tehnologija povoljnih čovječanstvu kako bi održali “status quo” – zahvaljujući njemu i svoje mjesto na vrhu društvene piramide.


Niti slučaj genija Nikole Tesle i sudbine nekih njegovih izuma nije drugačiji. FBI je nedavno na osnovu Akta o slobodi informisanja objavio povjerljive dokumente koji, između ostalog, sadrže “odbačene i namjerno zaboravljene” Tesline pronalaske koji bi, da su se primjenili, definitivno promijenili svijet u kojem živimo.

1. Teslin oscilator

Tesla je 1898. godine tvrdio da je konstruisao mali oscilator koji je, kada bi se prikačio za neki objekat, izazivao efekat zemljotresa. Uvidjevši katastrofalan uticaj takve naprave, Tesla je, kako je sam rekao – “uzeo čekić i u potpunosti ga uništio”. Neki teoretičari zavjere tvrde da američka vlada koristi ovaj Teslin izum u okviru projekta HAARP na Aljasci, prenosi AnonHQ.com.

2. Besplatna električna energija

Uz pomoć finansijskih sredstava koja je osigurao JP Morgan, Tesla je 1901. u New Yorku dizajnirao i sagradio Wardenclyffe kulu, gigantski bežični predajnik koji je bio sposoban da osigura bežičan prijenos podataka širom planete.

Tesla je prvobitno namjeravao da emituje tekstualne poruke, slike i telefonski signal, ali je projekat prerastao u ideju o snabdijevanju cijelog svijeta električnom energijom. Projekat besplatne struje postao bi vjerovanto previše opasan za vladajuću elitu jer bi iz temelja promijenio energetsku industriju.

Zamislite kako bi svijet izgledao da društvo nema potrebe za naftom ili ugljem? JP Morgan je odbio da finansira promjene, a projekat je napušten 1906. godine.