Pedijatrica Gordana Vuković: Ove stvari će sačuvati vašu djecu od alergije na sunce

Kako dijete sačuvati od alergije na sunce i šta uraditi ako se dogodi alergijska reakcija?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Alergija na sunce (fotosenzitivnost), posebno kod beba, djece i trudnica, može uzrokovati niz neugodnih simptoma. Općenito, alergija na sunce je imunološka reakcija koje se očituje crvenilom kože, svrbežom te plikovima.

Simptomi se u većini slučaja pojavljuju na vratu, poprsju, ramenima i gornjem dijelu ruku, kaže prim. dr. Gordana Vuković, pedijatrica za Bebe.avaz.ba.

– Ima dosta alergija na sunce, pogotovu u spoju sa znojem. Do alergijske reakcije dolazi prilikom direktnog kontakta kože sa suncem. Dijete koje je alegično, da bi ga zaštitili, treba obući u laganu košuljicu dugih rukava i hlačice sa dugim nogavicama. U slučaju da se javi alergija obavezno dijete namazati antihistaminskim gelom ili dati antihistaminik sirup ili kapi. Nikako ne davati oboje jer se dijete na taj način može predozirati antihistaminicima, kaže dr. Vuković.

Dr Vuković / Foto: Avaz
Dr Vuković / Foto: Avaz

Alergijski osip, dodaje dr. Vuković, se pipa iznad nivoa kože, crvene je boje i svrbi, a rijetko se javlja u vidu urtika. Javlja se isključivo na dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu te nestaje ubrzo nakon što se osoba makne sa sunca, rashladi suncem zahvaćeno područje kože te u ekstremnim slučajevima uzme lijekove ili kreme koje je prepisao ljekar.

– Osim alergije na sunce, postoji i alergija i na zaštitne kreme, ali nisu tako česte. Kako bi provjerili rekaciju bebine kože na kreme prvo na malom djelu kože namazati kremu i pratiti hoće li biti kakvih reakcija, kaže dr. Vuković.