Učenici u Doboj-Istoku svojim tijelima ispisali broj 8.372

U povodu komemoracije i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici.


Foto: Mojabih
Foto: Mojabih

U povodu komemoracije i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici, u Doboj-Istoku je održana manifestacija „Svi smo mi Srebrenica“, na kojoj se okupilo stotine ljudi, od najmlađih, učenika osnovnih i srednjih škola, bivših boraca Armije RBiH, članova više udruženja, izviđača, pa do građana Doboj Istoka, Gračanice i povratničkih naselja Doboja, Kotoroskog, Sjenine, Grapske i Švjetliče.

Predsjednica Organizacionog odbora Senada Džanić, direktorica Mješovite srednje škole, kaže da su nastavnici sašili zastavu dimenzija 8 puta 8 metara sa cvijetom Srebrenice, a u programu su učestvovali mnogi učenici i članovi udruženja.

– Ne ponovilo se nikome i nikad da se desi Srebrenica, poručila je Džanić i zahvalila se svima koju stigli na manifestaciju.

Glavni imam MIZ Doboj Ibrahim ef. Halilović rekao je da je zajednička dužnost svih da se pamti kako se desio genocid.

– Učimo naše generacije šta se desilo u Srebrenici, jer da bi se išlo naprijed, moramo se osvrnuti nazad, rekao je ef. Halilović.

Potom je šef tuzlanskog tima za traženje nestalih Murat Hurtić, koji je za 29 godina sa svojim timom otvorio više od 150 masovnih grobnica u BiH te bio zatočen u dva logora, emotivno govorio o strašnim slikama koje je doživio u otkrivanju masovnih grobnica, piše Mojabih.live.

Kolona od nekoliko stotima učesnika koju su predvodili učenici generacije Amar Kahrimanović, Zerina Buljić i Adna Banjić stigli su do Male Brijesnice, gdje su učenici svojim tijelima ispisali broj 8.372 kao simbol broja stradalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici.

Položeno je cvijeće i odata počast poginulim braniteljima u ratu 92-95 u Velikoj i Maloj Brijesnici.