Pedijatrica Elvira: Nevakcinacijom djece mogu se vratiti davno iskorijenjene bolesti

Krivac za sve manji broj vakcinisane djece, ne samo u BiH nego i širom Balkana, uglavnom je propaganda putem društvenih mreža i taj “antivakcinalni pokret”.


Foto: Avaz

U našoj zemlji zabilježen je nizak procent vakcinisane djece, a ovaj vid nemarnosti vodi ka gubitku kolektivnog imuniteta. Zašto je to tako, pitala je ekipa portala Avaz dr Elviru Bahador-Duraković, pedijatricu iz Doma zdravlja (DZ) Vogošća.

Apel roditeljima

Prema njenim riječima, u DZ Vogošća procent vakcinisane djece nije značajno umanjen s pojavom koronavirusa te navodi kako su oni na vrijeme apelirali na roditelje da se imunizacija nastavlja redovnim tempom, pod standardnim uvjetima, bez obzira na pandemiju. Navodi kako je krivac za sve manji broj vakcinisane djece, ne samo u BiH nego i širom Balkana, uglavnom propaganda putem društvenih mreža i taj “antivakcinalni pokret”.

– U principu, roditelji se dosta informiraju o vakcinama putem tih društvenih mreža te tako stvaraju svoje teorije o pojavama određenih bolesti kod djece. Naprimjer, autizam ili poremećaje u psihičkom razvoju djece povezuju s određenom vakcinom. To je i „antivakcinalni pokret“ uzeo kao svoju teoriju i krenulo se s tim tako da su sada i roditelji nepovjerljivi prema vakcinama, ma koliko mi bili tu ažurni da ih motiviramo i da im objasnimo šta su te vakcine, kaže za portal „Avaza“ dr Bahador-Duraković.

Dr Bahador-Duraković dodaje da oni u DZ Vogošća pokušavaju maksimalno motivirati ljude da dovode djecu na vakcinaciju i, bez obzira na COVID-19, imali su vrlo dobar odziv od roditelja. Međutim, zabrinjavajuće je to što se nevakcinacijom mogu vratiti davno iskorijenjene bolesti.

Sprječava oboljenja

– Imunizacija jeste ta koja dovodi do sprečavanja pojave epidemije određene bolesti, onih koje su već iščezle zahvaljujući imunizaciji. Mi roditeljima uporno pričamo da su te bolesti, čije je širenje zaustavljeno imunizacijom, bile teške bolesti koje su dovodile do smrtnih ishoda. Zbog toga je važno da se djeca vakcinišu kako bi se sačuvalo njihovo zdravlje, a na kraju i životi, navodi dr Bahador- Duraković.

Ona ističe kako je potrebno da se roditelji adekvatno informiraju o svemu da se ne bi sutra pojavila difterija (akutna infekcija ždrijela ili kože) ili neka teža bolest koja je u velikom procentu smrtonosna.