Pedeset učenika i učenica iz cijele BiH na umjetničkim radionicama u Sarajevu

Pedeset učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine okupit će se u Sarajevu od 18. do 20. oktobra kako bi učestvovali na projektu (M)ein Meter Deutschland / (Moj) metar Njemačke. Projekat implementira Goethe-Institut BiH u saradnji sa svojim partnerskim školama (PASCH), a u tri projektna dana učenici i učenice iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bijeljine, Bosanske Krupe, Gračanice, Trebinja i Nemile imat će priliku učestvovati na radionicama na kojima će se upoznati sa tehnikama umjetničkog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika).


Cilj projekta je da učenici i učenice vlastitim radovima iz perspektive svoje domovine predstave kako oni vide svoj metar Njemačke. Nakon radionica u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu koje će se održati 18. i 19. oktobra, učenici i učenice će u nedjelju 20. oktobra u Dječijoj kući Novo Sarajevo od 12 do 14 sati predstaviti vlastite radove. Ulaz na izložbu je slobodan.

– Ovo je jedanaesta godina kako u Bosni i Hercegovini funkcioniše Inicijativa “Škole: Partneri budućnosti” (PASCH). Projekat (M)ein Meter Deutschland samo je jedna u nizu aktivnosti koje radimo sa mladima i to je naše ulaganje u budućnost, istakao je koordinator Inicijative PASCH u BiH, Adnan Čevra, te dodao da je Bosna i Hercegovina samo jedna od 120 zemalja širom svijeta u kojima se implementira PASCH inicijativa.

U Bosni i Hercegovini trenutno postoje 22 škole koje su dio Inicijative PASCH, a ukupno ih širom svijeta ima 1800.

(Školski.ba)