Pametna naša djeca: Učenici iz BiH osmislili besplatno centralno grijanje

Na bh. naučnoj olimpijadi BOSEPO Daris Filović i Hadžera Đug su osvojili prvu nagradu za ovaj inovativni projekat.


Foto: Nezavisne novine

Učenici srednjoškolske ustanove Richmond Park College iz Bihaća Daris Filović i Hadžera Đug, na nedavno održanoj bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi pod nazivom BOSEPO u Sarajevu, osvojili su prvu nagradu za svoj inovativni projekat iz oblasti inženjeringa.

Samim time, dobitnici su i vrijedne stipendije za dalje školovanje.

Na ovom zanimljivom takmičenju, koje se odvija već dugi niz godina te okuplja učenike velikog broja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, ove godine konkurisalo je više od 120 projekata u četiri kategorije.

Filović i Đug prezentirali su vlastiti projekat koji omogućava potpuno besplatno centralno grijanje za domaćinstva.

– Ovaj naš patent funkcioniše na principu elektromagnetne indukcije i vrtložnih struja koje oslobađaju toplotnu energiju. Ukoliko se naizmjenični motor napaja soratnom energijom, dobijamo potpuno besplatno grijanje, koje je uz to i ekološki prihvatljivo, jer nema nikakvih vidova zagađanje kroz ispuštanje dimova ili štetnih gasova, kaže Filović.

Na ideju o projektu, kako kaže, došli su na osnovu primjera transformatora koji se pregrijavaju usljed vrtložnih strujanja, pa su razmišljali kako da tu fizičku silu iskoriste u cilju stvaranja termalne energije.

– Mi smo konstruisali peć za centralno grijanje, a instaliranje našeg patenta je veoma jednostavno. Koristimo bojler, bakarnu ploču i naizmjenični motor, pri čemu troškovi instaliranja iznose oko desetak hiljada maraka. Izračunali smo da će, recimo korisnik koji primijeni naš patent, u narednih 20 godina uštedjeti 165.000 maraka koje bi potrošio na kupovinu peleta. Tom ušteđevinom bi, recimo, mogao da kupi novu kuću ili stan, kaže Filović.

Dodaje kako je njihov patent već naišao na odjek u javnosti te postoji interesovanje nekih poslovnih subjekata za njihovu inovaciju, pišu Nezavisne.

Zahvaljujući inovativnom projektu, dvoje učenika osvojilo je vrijednu stipendiju za nastavak školovanja, kao i plasman na Genius Olympiad koja se ove godine održava u New Yorku i radi se o najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama.

Učenici Richmond Park Coleggea iz Bihaća, privatne školske ustanove koja je ranije nosila naziv “Una Sana koledž”, redovno sudjeluju na sličnim takmičenjima i osvajaju vrijedne nagrade.

Samo ove godine, od četiri glavne nagrade na BOSEPO, osvojili su tri, te se predstavili još nekolicinom inovativnih projekata.