Obilježen Dan osoba s autizmom: Mališani prošetali Sarajevom i sklapali puzle

Nakon odluke Ujedinjenih nacija, već tradicionalno se svake godine drugog aprila se obilježava Dan osoba s autizmom.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Tim povodom je danas organizovano obilježavanje ovog dana šetnjom do Sebilja gdje su djeca imali priliku da se druže i da puste balone u zrak.

Dan osoba s autizmom se obilježava svake godine kako bi se povećala svjesnost o autizmu i o tome koliko je važan doprinos svakog građana i pomoć ljudima s autizmom. Na današnjem obilježavanju koje su organizovali uposlenici predškolskog odjela “More nade“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor“ zajedno sa roditeljima i studentima Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – Odsjek Edukacija i rehabilitacija prisustvovali su i mališani koji su imali priliku da se druže i da sami doprinesu skretanju pažnje na važnost pitanja osoba sa autizmom.

Sklapanje puzzle upravo znači ovu podršku, svi sistemi podrške moraju međusobno surađivati i biti podrška djetetu i porodici.

Šetnjom kroz grad su ukazali koliko je rana detekcija i podrška djetetu i porodici u najranijem periodu razvoja značajna, kao i inkluzija u skladu sa njihovim sposobnostima, mogućnostima i potrebama.

Obilježavanju su danas prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz, piše Klix.ba.

Šetnjom kroz grad su ukazali koliko je rana detekcija i podrška djetetu i porodici u najranijem periodu razvoja značajna, kao i inkluzija u skladu sa njihovim sposobnostima, mogućnostima i potrebama.

Obilježavanju su danas prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz.

Željko Komšić je poručio da je izuzetno važno posvetiti pažnju kako djeci s autizmom, tako i njihovim porodicama.

 – Ja sam siguran da većina nas zna nekoga ko u porodici ima dijete sa autizmom i znamo šta to znači ne samo za dijete, nego za cijelu tu porodicu. Naravno, djeca su u centru svega i toj djeci treba obezbijediti i njegu i zaštitu kakva im je neophodna, poručio je.

Komšić je rekao da je razgovarao sa direktoricom centra “Vladimir Nazor”, kao i sa premijerom KS-a Nihadom Uk-a o tome da je neophodno obezbijediti sredstva za dnevni centar gdje bi djeca mogla dolaziti i dobivati odgovarajuću pažnju, brigu, njegu kako bi ih roditelji mogli da funkcionišu.