Ovo su igre koje potiču razvoj bebinog mozga

Iako vam se možda tako ne čini, ali i novorođenčad se vole igrati. Bebin mozak više napreduje u jednom danu nego što mozak odraslog čovjeka može napredovati za godinu dana.


Foto: Envato
Foto: Envato

Osim toga što su zabavne roditeljima, igre s bebom su vrlo važne za psihomotorni razvoj djeteta. Kako bi igra bila što učinkovitija i produktivnija, roditelji bi trebali obratiti pažnju kako se igraju sa svojom bebom. Odmah na početku, zapitajte se: ‘Zašto je potrebno da beba bude fokusirana?’.

Bebin mozak više napreduje u jednom danu nego što mozak odraslog čovjeka može napredovati za godinu dana. Količinu njihove oduševljenosti svijetom koji ih okružuje ne možemo više niti zamisliti. Dosađivanje jednostavno nije prihvatljivo zdravom novorođenčetu.

Evo na što biste trebali obratiti pažnju dok se igrate već poznatih i uobičajenih igara sa svojom bebom.

Igre skrivanja odlične su za animiranje male bebe. Igru započnite tako što ćete prvo uspostaviti kontakt očima. A zatim pratite kako raste uzbuđenje kod djeteta u trenucima kada se sakrijete i u iščekivanju da se vaše lice ponovo pojavi.
Bilo koju muzičku igru ili puštanje muzike započnite tako što ćete prvo vi proizvoditi zvukove, gledajući bebu u oči. Neka to budu lagane, jednostavne melodije koje se ponavljaju.

Svaku igru koja podrazumijeva tjelesni kontakt trebalo bi započeti nježnim dodirom ili uzimanjem bebe. Intenzitet igre povećavajte u odnosu na reakciju svoga mališana.

Izbjegavajte igru radi igre, odnosno, ne ometajte bebu kada vidite da se sama zagledala ili zainteresirala za nešto. U suprotnom, za par godina imat ćete pasivno dijete koje će uvijek od vas očekivati da ga zabavljate.

Izbjegavajte digitalna pomagala, pogotovo kod novorođenčadi i mlađih beba.

Nekada vaša beba neće reagirati onako kako očekujete, ali neka vas to ne brine. Može se dogoditi i da beba ne bude raspoložena za igru u isto vrijeme kada i vi, i to je sasvim prirodno. Pokušajte drugi put, kad vidite da je zainteresirana.

Također, događat će se da nećete imati vremena za igru u trenucima kada primijetite da je vaša beba raspoložena za druženje. Ne brinite, i to je stvar zbog koje vas ne treba peći savjest. Malo odgađanja nikako ne može naškoditi vašem djetetu, pišu Roditelji.hr.