Osam činjenica o knjizi “Mali princ” koje sigurno niste znali

Vjerujemo da ste svi pročitali knjigu "Mali princ", ali ove činjenice sigurno ne znate.


“Mali princ” je vjerovatno jedna od najčitanijih knjiga na svijetu, a većina ljudi je pročita nekoliko puta u životu. Knjigu “Mali princ” napisao je Antoan de Sent Egziperi, koji je poginuo 1944. godine u Drugom svjetskom ratu, nad Mediteranom, piše edukacija.rs.

Ono što nam je ostavio u amanet je neprocjenjivo – knjiga o ljubavi, usamljenosti i prijateljstvu koja je postala jedna od najpopularnijih knjiga svih vremena. Rijetko ko je nije pročitao, makar jednom. U nastavku saznajte neke zanimljivosti o ovoj knjizi.

Zanimljivosti o knjizi “Mali princ”

  1. Tokom egzila u Sjevernu Ameriku, u Drugom svjetskom ratu, Egziperi se posvetio književnosti. Tu je nastala polovina njegovih djela, uključujući i knjigu “Mali princ”.
  2. Prvi prijevod knjige na engleski pojavio se 1943. godine. Ova verzija imala je neke greške, ali uprkos tome, bila je veoma popularna. Najmanje šest prijevoda od tada je objavljeno.
  3. Filozofske teme kojima se bavi autor, kao što je jednostavnost djece, glavni su razlog zašto je ova knjiga prevođena na čak 250 jezika.
  4. “Mali princ” je čak preveden i na esperanto i latinski.
  5. Ova knjiga je odštampana i za potrebe slabovidih i slijepih lica.
  6. Egziperi je zaista lutao pustinjom, kada je preživio pad aviona. Tako je i dobio inspiraciju za knjigu.
  7. Tokom nacističke vlasti, “Mali princ” je bio zabranjen.
  8. Danas se ova knjiga preporučuje osobama koje uče francuski, kao knjiga za početnike.