OŠ “Miladije” dobila grijanje: Učenici se vraćaju u školske klupe

Nakon nekoliko dana odvijanja online nastave, zbog problema sa zagrijavanjem objekta, učenici se vraćaju u školske klupe.


Ilustracija: Envato

Sutra će se u osnovnoj školi Miladije ponovo oglasiti školsko zvono i čuti graja učenika. Nakon nekoliko dana odvijanja online nastave, zbog problema sa zagrijavanjem objekta, učenici se vraćaju u školske klupe. Današnjim spajanjem podstanice na već postojeći sat za mjerenje potrošnje električne energije stvorili su se uslovi za normalno odvijanje nastave. Obzirom da nije poznato da li će prostorije biti dovoljno zagrijane do sutra, časovi će biti skraćeni sa 45 na 30 minuta.

– Ipak naposlijetku svi zadovoljni što ćemo uspjeti riješiti jako bitno pitanje, kada je riječ o ovoj školi, učenici ove škole i njihovi roditelji osjećat će olakšanje, znajući da djeca idu u uslovnije, zagrijane učionice, istakla je Alma Spahić, direktorica JU OŠ “Miladije” Tuzla.

Ovo je svakako historijski dan za uposlenike, učenike, ali i roditelje. Međutim, prema riječima direktorice Spahić projekat će u potpunosti biti završen spajanjem podstanice na novo mjerilo za potrošnju električne energije, što bi trebalo biti učinjeno sutra. Osam mjeseci trajao je postupak realizacije projekta za što je trebalo oko 120 hiljada KM. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK izdvojilo je 110 hiljada, a Grad Tuzla 13 hiljada KM, koliko je koštao priključak na sistem daljinskog grijanja.

– Nama je izuzetno drago da su se stekli uslovi da se i ovaj objekat spoji na taj sistem da se djeci omoguće bolji uslovi boravka u školi, a Grad Tuzla je i preko svojih resornih službi, a i preko JP Centralno grijanje učestvovao, odnosno pomogao da se ove aktivnosti privedu kraju i da se konačno obezbijedi priključenje na sistem daljinskog grijanja ove škole, ističe Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju Grada Tuzla.

Doprinos u realizaciji ovog projekta dali au i aktivisti iz Kreke i Miladija, koji djeluju u okviru lokalne grupe za razvoj Kreka, kao čanice Mreža aktivnih zajednica. U okviru projekta “EKOLOŠKA MOBILIZACIJA”, kojeg finansira Grad Tuzla, a implementira Meža aktivnih zajednica, obezbijeđena su sredstva za nabavku tehničkih sredstava, koja su bila potrebna za priključenje na sistem daljinskog grijanja. Realizacija ovog projekta ima i ekološki značaj, obzirom da se objekat zagrijavao na ugalj, prenosi rtvslon.ba.

– Što je škola u ovoj lokalnoj zajednici mogla da poduzme za poboljšanje tog ekološkog momenta evo sa rješenjem ovog pitanja gdje su nam mnogi pomogli, možemo da kažemo da dajemo sliku za bolji čišći vazduh u našoj Mjesnoj zajednici, kaže direktorica JU OŠ “Miladije” Tuzla

Oko 200 učenika ove škole u drugom polugodištu trebalo bi pohađati redovnu nastavu u školskim klupama boraveći u toplim prostorijama, što je njihovo osnovno pravo.