Općina Novi Grad traži od Vlade KS da vrati učenike u školske klupe

Žele što prije vratiti učenike svih razreda u školske klupe, u skladu sa epidemiološkim mjerama.


Općina Novi Grad Sarajevo uputila je poziv Vladi Kantona Sarajevo, premijeru i ministrici resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, da poduzmu aktivnosti kako bi, što prije organizovali povratak učenika svih razreda u školske klupe, u skladu sa preporukama nadležnih institucija i kriznih štabova.

Naime, učenici od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola u kantonu Sarajevo, već treće polugodište u potpunosti prate nastavu putem online platforme, dok ostali učenici pohađaju nastavu po kombinovanom modelu. Zbog dugotrajne izolovanosti od škole i nedostatka socijalnih kontakata sa vršnjacima i nastavnicima, to se negativno odražava na kvalitet obrazovno-odgojnog procesa i usvajanje znanja i vještina učenika, kao i na njihovo psiho-socijalno zdravlje.

Kanton Sarajevo jedinstven je primjer ovakvog načina organizacije odvijanja nastavnog procesa, iako je i po budžetskim sredstvima i svim drugim mogućnostima daleko ispred ostalih kantona. Dakle, jedino u Sarajevu djeca već godinu ne idu u školu, dok u svim drugim kantonima na području FBiH idu od početka školske godine.

Ovakav način organizovanja nastave za učenike u Sarajevu traje još od 16.03.2020. i Odluke Vlade Federecije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, što znači da učenici nisu u školskim klupama već godinu dana, odnosno u kontinuitetu treće polugodište.

Svi kantoni u FBiH, osim Kantona Sarajevo, u svojim odlukama/uputstvima o modelima i načinu organizacije nastave za školsku 2020/2021. godinu organizovali su povratak u školske klupe već početkom školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola (redovno ili po kombinovanom modelu), uz skraćivanje trajanja školskih časova na 30 ili 35 minuta i poštivanje svih naredbi kriznih štabova Federacije i preporučenih higijensko-epidemioloških mjera.

Kako su se takvi modeli organizacije nastave koji se primjenjuju u ostatku Federacije BiH pokazali uspješnim, tražimo od Vlade KS, odnosno Ministarstva odgoja i obrazovanja KS da sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS što prije pristupi analizi modela organizacije nastave i stvaranja uslova za povratak u školske klupe i za učenike od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenike od prvog do trećeg razreda srednjih škola.