Općina Centar u 2023. godini stipendira 901 učenika i studenta

Ukupno u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija obezbijeđen je iznos od 777.800 KM, a 901 učenik i student ostvario je pravo na stipendiju ove lokalne zajednice.


U velikoj sali Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora sa još 93 dobitnika općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“.

Ukupno u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija obezbijeđen je iznos od 777.800 KM, a 901 učenik i student ostvario je pravo na stipendiju ove lokalne zajednice.

Načelnik Mandić je pozdravio sve prisutne stipendiste i čestitao im na postignutim rezultatima.

– Dobro došli u Opštinu za mlade. Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju. Ponosni smo što Opština Centar ima odlične đake i studente. Za stipendiranje učenika i studenata ove godine izdvojen je rekordan iznos novčanih sredstava kako bi svi učenici i studenti koji su ispunili uslove, a nalaze se ispod crte, dobili zasluženu stipendiju. Jedino zbog vas naša svakodnevna borba ima smisla, jer ako vas nema, uzalud je sav naš trud, rekao je načelnik Mandić.

Jedna od dobitnica stipendije Općine Centar je i Berina Ećo, učenica Srednje medicinske škole.

– Za nas srednjoškolce ova stipendija je itekako značajna. Mnogo je zahtjeva koje imamo u ovim godinama, i dobro nam dođe kada ne moramo od roditelja tražiti novac. Ja svoju budućnost vidim u Bosni i Hercegovini i ne razmišljam da odem bilo gdje drugo, kazala je Ećo.

Stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ će biti isplaćivane za period od 10 mjeseci školske/akademske 2022/2023. godine. Učenici srednjih škola će dobivati mjesečno 70 KM, dok će srednjoškolci sa prosjekom ocjena od 5,0 imati mjesečnu stipendiju od 90 KM.

Za studente je ovaj iznos 100 KM, odnosno 110 KM za studente sa prosjekom ocjena od 9,5 i više, saopćeno je iz Općine Centar.