BiH ima sjajne talente i godinama isti problem – nema novca

U BiH ne postoji fond za podršku talentovanim mladim fizičarima u BiH, a koji bi olakšao njihov odlazak na međunarodna takmičenja


Foto: Školski.ba

Mladi ljudi, studenti, budući naučnici, oni za koje često slušamo kako su budućnost i perspektiva naše države, suočavaju se sa raznim problemima te je postalo sasvim normalno kada čujemo da su se odlučili napustiti državu u potrazi za boljim prilikama. Na takve vijesti se, čini se, više niko ni ne osvrće.

Nadarenim mladim fizičarima i matematičarima, učenicima srednjih škola iz FBiH, potrebna su finasijska sredstva za odlazak na međunarodnu Olimpijadu iz fizike koja se ove godine održava u Japanu, a na kojoj bi, sigurni smo, pokazali svoje kvalitete i našu zemlju predstavili na najbolji mogući način.

Godinama isti problem – finansiranje

Iz Društva fizičara Federacije BiH koji volonterski rade sa ovim učenicima, ističu da se godinama susreću sa problemom finansiranja odlaska učenika iz FBiH na olimpijade koje nije regulisano zvanično, već tradicionalno traže pomoć od različitih nivoa vlasti i za svakog učenika posebno.

U BiH ne postoji fond za podršku talentovanim mladim fizičarima u BiH, a koji bi olakšao njihov odlazak na međunarodna takmičenja, piše Raport.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke su im odgovorili da nemaju fond iz kojeg bi im mogli pomoći, a iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS su ih informisali da ove godine formalno ne mogu finansirati učešće na ovim takmičenjima kao prethodnih godina, jer nijedan učenik koji se plasirao na takmičenje ove godine nije iz Kantona Sarajevo.

– Mi imamo učenike iz različitih kantona, obrazovanje je na kantonalnom nivou, a Ministarstvo obrazovanja FBiH je 2015. godine ukinulo bilo kakvo finansiranje takmičenja i učenika koji osvajaju mjesta. Mi smo posljednjih nekoliko godina tražili od kantonalnih ministarstava pomoć da svaki Kanton finansira svog učenika, kaže predsjednik Društva fizičara FBiH Benjamin Fetić.

Ističe da je Kanton Sarajevo posljednje tri godine tokom pandemije finansirao uglavnom cjelokupno takmičenje, odnosno odlaske na Olimpijade, ali da je ove godine nastao problem jer se nijedan učenik iz KS nije plasirao u “Olimpijski tim” te ih ne mogu podržati kao inače.

– Od njih smo dobili informaciju da prvo vidimo koliko će drugi kantoni finansirati pa da oni možda pređu na tzv. plan B. Pretpostavljam da bi onda Vlada KS mogla pomoći u smislu da reprezentacija BiH ode na međunarodnu Olimpijadu iz fizike, tako sam ja shvatio, ističe Fetić.

RS finansira svog učenika u potpunosti

Kaže da su pozive uputili i Tuzlanskom kantonu, USK, Ze-Do, KS i Federalno ministarstvo za obrazovanje, kao i Gradu Bihaću koji je dao 500 KM za učenika Dženana Midžića koji dolazi iz Bihaća.

Na međunarodnu olimpijadu plasiralo se pet učenika: Dženan Midžić (USK), Muhamed Numanović (TK), Elmir Kevilj (Ze-Do), Tarik Mujkić (Ze-Do), peti učenik je iz RS i njegove troškove u potpunosti pokriva Republički zavod.

– Iz Federalnog ministarstva sam dobio odgovor da oni nemaj taj fond i da ne mogu ove godine finansirati, što sam ja znao od ranije jer je to prethodna ministrica ukinula. Pisao sam im da znaju da mi postojimo i da moraju nešto po tom pitanju uraditi. Uputili su me da se prijavimo na javni poziv za naučno-istraživačke projekte koje su objavili. Međutim, mi se ne možemo prijaviti na taj poziv zato što ne ispunjavamo kriterije poziva, to su pozivi za akademsku zajednicu, dakle za ljude koji rade na Univerzitetima i naučnim ustanovama, a to znam zato što sam se ranije kao član akademske zajednice UNSA prijavljivao tako da nisam ni razmatrao tu mogućnost mada oni misle da bismo mi tu nešto dobili. Ne znam na osnovu čega je to moguće, kaže predsjednik Društva fizičara FBiH.

Dodaje da čekaju odgovor od Unsko-Sanskog kantona, a Ze-Do će finansirati po 1.000 KM svoja tri učenika.

Do sada su skupili oko 10 hiljada KM, a za olimpijski tim koji će našu državu predstavljati na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike u Njemačkoj i 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Japanu, potrebno je ukupno 35 hiljada KM.

– Imamo obećano 9.000 KM iz TK koji će u potpunosti finansirati za učenika Muhamed Numanovića. Odluka već postoji, samo mi još nismo dobili novac.

Nakon korone ovo je prvi put da se ide na Olimpijadu, prošle godine je bila evropska u Sloveniji, a prije toga Olimpijade su održane online. Ovi učenici su se godinama pripremali i meni je cilj da ih odvedem na Olimpijadu, to njima puno znači pogotovo ako neki od njih planiraju vani studirati jer ko osvoji neku medalju na međunarodnoj Olimpijadi dobije stipendiju bez ikakvih problema, kaže predsjednik Društva fizičara FBiH Benjamin Fetić za Raport.

Drugačiji put za podršku

Pomoćnik federalne ministrice za nauku i obrazovanje Jasmin Branković za Raport kaže da godinama podržavaju uduženja fizičara i matematičara, ali da je u zadnje dvije godine put za podršku drugačiji.

Pojasnio nam je ko se može prijaviti na Javni poziv za finansiranje.

– Postoji program popularizacije koji je uveden prije 2 godine. Mi smo i ranije podržavali Udruženja fizičara i matematičara, i Udruženje se može prijaviti na taj poziv, a ne oni individualno. Mi moramo to raditi u državnoj formi, nemamo mi nikakav odvojen račun, mi radimo preko budžeta, prema Programu vlade i onako kako je to utvrđeno propisima, ne možemo mi kako nama padne napamet dodjeljivati novac.

Do prije dvije godine nije bilo Programa na javnom pozivu, onda smo mi njih redovno i vanredno podržavali uvijek, ali to je išlo preko Udruženja jer pravno lice može primiti taj novac, ne mogu oni pojedinačno niti je ikada moglo. Od prije 2 godine imamo javni poziv, oni kao i drugi za programe naučnih i naučno-stručnih društava moraju ići na javni poziv. To je zahtjev revizije i to je Zakon na kraju krajeva, ističe Branković.

Dodaje da je njihova ranija podrška išla preko Udruženja, samo što se izdvajalo iz nekih rezervi ministra, koje oni trenutno nemaju jer sada postoji javni poziv.

– Jedini način da ih podržimo jeste preko nekog Udruženja ili Društva, oni ne mogu aplicirati samostalno nego to u njihovo ime radi Društvo kao i ranijih godina. Mi konkretne programe i projekte ovog, kao i drugih naučnih i naučno-stručnih društava podržavamo u kontinuitetu u proceduri i prema kriterijima koje odobri federalna Vlada, kazao je za Raport Jasmin Branković.

Kako im pomoći?

S obzirom na to da u BiH trenutno ne postoji sistemsko rješenje ovog problema, svi oni koji bi voljeli da budu sponzori olimpijskog tima koji će našu državu predstavljati na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike (Njemačka) i 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (Japan) mogu uplatiti donaciju za olimpijski tim na račun Društva fizičara u FBiH.