Oduzimanje mobitela najdraža vam je kazna? Evo kako možete proći i bez toga

Oduzimanje mobitela nije uvijek najkreativnije i najbolje rješenje.


Foto: Envato
Foto: Envato

Disciplinirati djecu ponekad je jako teško, jer ne govorimo o zahvalnom zadatku. Uložite truda, napora i živaca, a rezultati baš i nisu odmah vidljivi.  Ponekad se čini da kroz proces discipline iskrsnu mnogi drugi problemi koje niste ni imali na početku.

Kako su mobiteli zadnjih godina postali sastavni dio dječjih života i gotovo su pa ovisni o njima, roditelji će kao prvi i najčešći disciplinarni potez oduzeti omiljenu igračkicu.

Stručnjaci pak kažu – razmislite dvaput. Možete dijete dovoljno kreativno odgajati i bez toga, kroz ovih 5 mjera:

Neka posljedice odgovaraju problemu

Ako odgojne mjere odgovaraju problemu koji ih je uzrokovao, dijete će bolje razumjeti što se događa i za što je odgovorno. Ako će bolje razumjeti gdje je pogriješilo, lakše će i svoju grešku ispraviti. Dakle, ako kazna nema nikakve veze sa “zločinom”, dijete će se u stvari jako loše osjećati i malo što že naučiti iz nastale situacije.

Osim što će emotivno biti loše, dijete će postati i i prkosno jer će se željeti pobuniti protiv nelogičnih posljedica. Dakle, ako dijete, na primjer, ne dođe kući dva sata nakon završetka škole kao što ste se dogovorili, kaznite ga tako što ćete mu vrijeme za druženje skratiti na jedan sat. Oduzimanje mobitela u ovom slučaju uopće nije logično, jer mobitel nije uzrok problema. U tom slučaju, posljedica ustvari uopće nema veze s prekršenim pravilom.

“Prirodne” kazne

Ponekad nikakve odgojne mjere nisu potrebne i jednostavno treba pustiti stvari normalnom toku događaja. Odnosno, dijete će samo naučiti prirodnim posljedicama što je pogrešno napravilo.

Prirodne posljedice direktan su rezultat nečega što je napravljeno. Na primjer, ako dijete bude grubo i bezobrazno prema prijatelju koji je došao na igranje, on će se možda uvrijediti i neće više htjeti doći, što je prirodna posljedica ponašanja vašeg djeteta. Ono će samo shvatiti kako je kažnjeno zbog svog ponašanja.

Ako je dijete nemarno prema igračkama i ne čuva ih, kada ju slomi, nemojte ga tješiti da ćete kupiti drugu. Ovako će na logičan način naučiti što se dogodi prema stvarima koje ne čuvamo dovoljno.

Dodijelite dodatna zaduženja

Uzmete im privilegije, oduzmete neke stvari koje mislite da će im nedostajati, a ono – ništa! Možda je vrijeme da okrenete riču i umjesto oduzimanja dodate – nova zaduženja. Povećajte broj kućanskih poslova koje dijete mora obaviti da bi se iskupilo za neko ponašanje ili djelo.

Također, možete ga poslati da pomogne ili obavi nešto za susjeda, pomogne u kvartu i slično. Uza sve, učite ga vrijednosti rada, što i nije tako loše.

Pohvalite pozitivno

Kada pričamo o discipliniranju većina odmah razmišlja o posljedicama negativnog ponašanja. To može biti uspješno u nekim situacijama, stručnjaci savjetuju da ne zaboravite uz negativno pohvaliti pozitivno, jer djeci to puno znači. Pogotovo djeci koja često upadaju u nevolje i ne naslušaju se puno pohvala.

Zato, umjesto da opomenete dijete svaki put kad ostavi odjeću nasred sobe, pohvalite ga u trenucima kada se sjeti da je pospremi. Odnosno, ohrabrite rad, umjesto negativnost.

Postaviti granice – bolje nego oduzimanje mobitela

Iako stručnjaci napominju da oduzimanje mobitela nije rješenje, kažu da je poželjno da roditelji kao kaznu uvedu neka ograničenja i roditeljsku kontrolu.

Time možete djetetu smanjiti vrijeme na mobitelu, ograničiti pristup nekim aplikacijama i slično…Time im oduzimate “mobitelske povlastice”, ali i dalje mogu komunicirati s vama preko dana, javljati se s prijateljima i donekle normalno funkcionirati u svijetu gdje bez mobitela više ne ide, pišu Djecjaposla.com.