Centar za socijalni rad o zlostavljanoj učenici: Mi boljeg rješenja nismo imali

Naglasili su da ih iz Doma nikada nisu obavijestili o prijavi djevojčice o bludnim radnjama portira A. K.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Centru za socijalni rad Šipovo, koji je bio staratelj djevojčice žrtve seksualnog i porodičnog zlostavljanja, a koja je prijavila sumnje u obljubu i u Domu “Rada Vranješević” u Banjoj Luci, kazali su da su odluku da se djevojčica smjesti u Dom donijeli zato što boljeg i adekvatnijeg rješenja nije bilo.

Naglasili su da ih iz Doma nikada nisu obavijestili o prijavi djevojčice o bludnim radnjama portira A. K, koji je nakon toga suspendovan, a kasnije i uhapšen i određen mu je pritvor. Odluku o smještaju djevojčice u Dom donio je stručni tim Centra na osnovu nalaza i mišljenja prvostepene stručne komisije, piše Oslobodjenje.ba.

Iz Centra kažu kako su redovno imali kontakte sa upravom Doma “Rada Vranješević” i sa njihovim stručnim radnicima. Obavještavali su ih o njihovoj štićenici, a ta obavještenja su se odnosila na njeno zdravstveno stanje, školske obaveze, adaptiranosti na Dom i odnose sa drugom djecom.

– Dom ima čitav tim ljudi koji radi sa djecom. Nema nijedna hraniteljska porodica koja ima čitav tim stručnjaka koji mogu da budu na usluzi djetetu. Ako Dom sa toliko stručnjaka ne može da se izbori sa jednim djetetom, ko može? Uostalom, nemamo deset domova za djecu, već jedan, a samim tim toliko i izbora prilikom smještaja. Koja bi se to porodica prihvatila takve odgovornosti? Neće nijedna, jer smo iscrpili sve druge mogućnosti smještaja, naveli su u Centru za socijalni rad u Šipovu.