Održani protesti u Tuzli: Na ulice izašlo 3.000 budžetskih korisnika

Naveli su podatak da oko 500 uposlenika u osnovnom obrazovanju još ima platu od 620 maraka, te da značajan broj uposlenika u pravosuđu ima platu ispod 1.000 KM.


Foto: federalna.ba

Koordinacija Sindikata radnika koji plate i naknade primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona izašli su na proteste. Na ovaj način od Vlade TK-a traže više plate, ali i isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1080 KM.

Na Sonom trgu u Tuzli je oko 3.000 uposlenika protestiralo i tražilo naknadu za koju tvrde da postoji novca u budžetu i koja može biti isplaćena do kraja ove godine jer je budžet u suficitu.

Također su napomenuli da povećanje njihovih plata koje se dogodilo u dva navrata tokom ove godine u visini od 19,5 posto u odnosu na prethodnu godinu nije dovoljno da bi se moglo kako treba živjeti i raditi. Naveli su podatak da oko 500 uposlenika u osnovnom obrazovanju još ima platu od 620 maraka, te da značajan broj uposlenika u pravosuđu ima platu ispod 1.000 KM.

– Javnost mora znati da smo jučer dobili preko medija i službeno poziv da pregovaramo u ponedjeljak. Javnost treba da zna da smo mi već mjesec dana u pregovorima i da je rezultat tih pregovora da nema jednokratne novčane pomoći i da u februaru može razgovarati eventualno o nekom povećanju plata. To je osnovni razlog zašto smo mi danas ovdje, kazao je Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

Premijer Tuzlanskog kantona ponovo je pozvao na pregovore. Njegov pregovarački tim je spreman i nada se da bi pregovori mogli početi već u ponedjeljak.

U ovu grupu spada oko 10.000 uposlenika sa područja TK-a, a zdravstveni radnici su najavili za 31. decembar generalni štrajk, javlja federalna.ba.