Odnos majke i kćerke je poseban, a evo i zašto

Odnos između majke i kćerke je poseban i specifičan. Čvrst i neraskidiv. Pun topline i ljubavi.


Mother with her baby. Mom and daughter in an autumn park

U majčinom zagrljaju osjećamo neobjašnjivu sigurnost, ona nam je oslonac, uzor, autoritet, putokaz, neko ko nas razumije i onda kada drugi to ne umiju. Naše rame za plakanje, drugarica za cijeli život…

Dobra komunikacija

Istraživanja su pokazala da kćerke koje su uspostavile dobru komunikaciju sa majkom imaju veće samopouzdanje i samopoštovanje, bolje se odnose prema sebi i prave kvalitetnije partnerske relacije, piše Avaz.

Kćerke su povezane sa majkom na više nivoa, najprije ranim odgajanjem koje nas vezuje za njih generalno, a kasnije i činjenicom da je istog pola kao mi, smatraju stručnjaci. Način na koji nas majka vodi kroz proces odrastanja i individuacije boji u velikoj mjeri mladu ličnost koja se formira. Zato je majkama potrebna velika podrška očeva, posebno u ranim periodima roditeljstva, jer je ogroman pritisak upravo na njihovoj ulozi, a balansiranje oba roditelja može mnogo da doprinese.

Nerijetko se dešava da se odnosi između majke i kćerke naruše kada je dijete u pubertetu. Šta dovodi do jaza među njima i kako je mnoguće ostvariti dobru komunikaciju u periodu, koje je za dijete vrlo osjetljivo i specifično? Psiholog naglašava da je riječ o burnom i snažnom trenutku u životu svake osobe i da tada nije lako ni adolescentu ni roditeljima.

U prelaznom periodu između djetinjstva i odraslog doba, polako postajemo sličniji našim roditeljima, u ovom slučaju majci. Pubertet karakterizira proces separacije i individuacije, gdje kćerka želi da bude drugačija od majke i da se poštuje njena potreba za mišljenjem i izborima.

Istovremeno, kćerki je potrebno da zadrži osjećaj bliskosti sa majkom, ali uz jasnije granice, što majku nekada zbunjuje.

Težak period

U tom teškom periodu se obično žanje ono što se posijalo ranije, pa je važno da se majka naoruža strpljenjem, da poštuje težinu njenih muka i želju da bude drugačija.

Kao odrasla osoba, majka je emocionalno pripemljenija da se nosi sa teškom komunikacijom, promjenama raspoloženja i burnim reakcijama kćerke, dok su adolescenti veoma zbunjeni onim šta im se dešava.