Odluka ministarstva: Djeca u osnovnim školama u Sarajevu moraju nositi maske

U uputstvu stoji i da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske.


Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uputilo je osnovnim i srednjim školama obavijest o načinu odvijanja nastave u novoj školskoj godini, a u uputstvu stoji i da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske, piše klix.ba.

Prema novim pravilima, socijalna distanca se sa 1,5 metara povećava na 2 metra, te udaljenost između mjesta za sjedenje učenika mora biti najmanje 2 metra.

Za osnovne i srednje škole obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa kako bi se osigurala zaštitaa respiratornog sistema u zatvorenom prostrou, uz poštivanje distnace od minimalno 2 metra, kao i na otvorenom prostroru.

Izuzetak su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, kao što suosobe sa intelektualnim teškoćama ili smetanjama u razvoju te osobe sa oštećenjem sluha.

Za učenike koji zbog zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti pohađati nastavu u školi roditelji su dužni dostaviti ljekarsko opravdanje kojim će se obrazložiti razlog odsustva učenika sa nastave. Roditelji koji ne žele da im djeca pohađaju redovan nastavni proces zbog horničnih oboljenja učenika ili članova zajedničkog domaćinstva ili pripadnosti rizičnoj grupi, zadržavaju to pravo te uz izjavu razredniku moraju opravdati razlog pohađanja online nastave.

Škola, odnosno nastavnik ima mogućnost u slučajevima kada procijeni da nikako ili teško može ostvariti princip objektivnosti kod pismenih provjera pri realizaciji nastave po online modelu, organizirati i relizirati pismenu provjeru znanja za sve učenike u prostorijama škole, uz obavještenja roditelja i procjenu stručne službe škole.