Odlaze najbolji učenici iz BiH: “Iz zemlje ne odlazimo što je ne volimo već što volimo sebe”

S kartom u jednom pravcu odlaze najbolji učenici srednjih škola.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Zabrinjavajući trend u USK se nastavlja. Za polovinu je manji broj učenika u školama u odnosu na period od prije deset godina.

S kartom u jednom pravcu odlaze najbolji učenici srednjih škola. Za njima na put prema zemljama zapadne Europe idu prosvjetni radnici.

Svi oni kažu:

 – Iz zemlje ne odlazimo što je ne volimo, već što volimo sami sebe.

Brojni mladi u Bosni i Hercegovini već tokom školovanja donesu odluku o odlasku iz zemlje. Ima i onih koji se vrate ili ne razmišljaju o životu izvan granica domovine.

Almasa i Suzana volontiraju u omladinskim centrima u Tuzli. Dok Almasa ne razmišlja o odlasku iz zemlje, Suzana kaže da nije sigurna, nadajući se da će ovdje imati priliku za solidan život.

 – Jer se i sama sa sobom borim nekako da odredim u kojem smjeru da se krećem. Da li je uopće vrijedno da ostajem ovdje, da ulažem svoj trud i rad ili da pronađem bolje prilike.

Priču pogledajte u prilogu Nove BH:

 

Zabrinjavajući trend u USK se nastavlja. Za polovinu je manji broj učenika u školama u odnosu na period od prije deset godina. S kartom u jednom pravcu odlaze najbolji učenici srednjih škola. Za njima na put prema zemljama zapadne Evrope idu prosvjetni radnici. Svi oni kažu : “Iz zemlje ne odlazimo što je ne volimo, već što volimo sami sebe“.

Objavljuje NOVA BH u Subota, 1. travnja 2023.