Detalji tragedije u Pragu: Učenik pao s balkona u 3 ujutro, oživljavali ga pola sata

"Najvjerovatnije je htio izvesti parkour trik", rekla je ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.


Pred porečkom Srednjom školom Mate Balote gore lampioni za učenika koji je poginuo na maturalcu u Pragu, a ostali učenici danima će primati psihološku pomoć.

Naime, 17-godišnji učenik pao je s balkona na petom spratu u noći s petka na subotu. Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran odnosno klub koji se nalazi na petom spratu u sklopu hotela i pao.

 – Najvjerovatnije je htio izvesti parkour trik, rekla je ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

Iako je policija po onome što je mogla utvrditi na licu mjesta zaključila kako se radi o nesretnom slučaju, sve se i dalje istražuje i čekaju se rezultati obdukcije.

Glasnogovornik policije Richard Hrdina kazao je kako su policajci na mjesto tragedije kod glavnog praškog trga stigli oko 3 ujutro.

Glasnogovornica Jana Poštova kazala je kako je Hitna pokušala reanimirati mladića najmanje pola sata te da je pao s visine od oko 20 metara. No kako je zadobio teške povrede, podlegao im je uprkos naporima zaposlenika Hitne, rekla je, prenosi češki portal Denik.cz.

U međuvremenu u porečkoj srednjoj školi s radom kreće krizni tim od devet članica koje će učenicima i nastavnicima pružati psihološku pomoć. Voditeljica tima Davorka Glavina-Stanković gostovala je u Dnevniku Nove TV.

 – Krizna intervencija počinje, devet članica tima – mi smo ženska ekipa – i radit će se dva dana. Radit će s učenicima u razredu, s nastavnicima, s roditeljima. Bit će organizirano privremeno psihološko savjetovalište u koje će moći doći bilo koja osoba koja radi i boravi u školi: roditelji, učenici, osoblje škole, rekla je.

 – Normalno je da će učenici cijeli život pamtiti ovaj događaj i to nikada neće zaboraviti. To je za njih jedna velika trauma i tragedija. To je trebala biti zabava, ugoda, zafrkancija na putovanju, dodala je.