Objavljen prvi udžbenik za učenike osnovnih škola koji govori o agresiji na BiH

"Intencija je da se na osnovu relevantnih činjenica govori o svemu što smo preživjeli, da se s tim upoznaju naši učenici te da se na taj način suprotstavimo zaboravu."


Foto: Faktor.ba

Učenici devetog razreda osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, za manje od mjesec učit će o agresiji na Bosnu i Hercegovinu iz posebnog udžbenika, prvog ovakvog u našoj zemlji.

Riječ je o “Dodatku udžbeniku historije za deveti razred osnovne škole”, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića koji je izašao u izdanju izdavačke kuće Nam iz Tuzle.

Pisanje udžbenika predstavljalo je profesionalni izazov imajući u vidu da obuhvata period od 1992. godine do kraja 20. stoljeća. Vodili smo se mišlju “sine ira et studio”, dakle bez mržnje i naklonosti i na osnovu relevantnih historijskih izvora i literature, rekao je autor Nazim Ibrahimović.

Udžbenik obrađuje disoluciju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SRJ), međunarodno priznanje BiH, agresiju na našu zemlju, otpor odbrambeno-oslobodilačkih snaga i formiranje Armije Republike BiH, opsadu Sarajeva i drugih bh. gradova, planove o podjeli Republike BiH, Dejtonski mirovni sporazum i okončanje agresije na BiH.

– Posebno smo se bavili ratnim zločinima, stradanjem civila, koncentracionim logorima, kao i stradanjem djece i genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici. Također, tematizirali smo uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa i vjerskih objekata, kao i društveno-političke i privredne procese u BiH od 1996. godine do kraja 20. stoljeća. Dali smo i pregled značajnih ličnosti i datuma za suverenitet BiH, rekao je Ibrahimović.

Sve je počelo incijativom koju je u Skupštini TK 2017. godine pokrenuo zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Midhat Čaušević, a nakon njenog usvajanja, izmjene nastavnog plana i programa uradilo je Ministarstvo nauke i obrazovanja TK, da bi na kraju putem konkursa izabran udžbenik.

– Nakon pet godina smo dočekali da imamo dodatak udžbeniku historije koji govori o nama. Udžbenik je jedinstven primjerak za BiH jer je projekat zaživio uz poštovanje svih zakona i propisa o izdavačkoj djelatnosti. Intencija je da se na osnovu relevantnih činjenica govori o svemu što smo preživjeli, da se s tim upoznaju naši učenici te da se na taj način suprotstavimo zaboravu, kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju, rekao je Čaušević.

Nakon završetka rata 25 generacija je prošlo kroz naše škole, istakao je Čaušević, a da nisu niti jednu jedinu rečenicu nisu mogli učiti o onome što je agresija.

– Posebno mi je drago što su u udžbeniku obrađene presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. To su veoma važne i nepobitne činjenice, rekao je ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović.

Foto: Faktor.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Iran Halilagić rekao je da “svi mi često s ponosom ističemo da je Bosna i Hercegovina država sa hiljadugodišnjom historijom”, ali je dodao da je “zaista poražavajuće da njenih četiri ili pet najtežih, a ujedno i najponosnijih godina, nisu bile zapisane i izučavane u školama”.

– Nacija koja nema zapisane i naučene lekcije iz prošlosti, ne može imati jasnu viziju svog puta u budućnosti. S tim u vezi kao roditelj i kao premijer TK želim izraziti svoju zahvalnost svim ljudima koji su istrajali da ova tematika postane dio udžbenika iz historije, kazao je Halilagić, piše Faktor.ba.

Jasmin Handžić iz Izdavačke kuće Nam najavio je da će u narednih 10 dana besplatno distribuirati udžbenike svim učenicima na području TK.