Ministrica potvrdila eksternu maturu: “Učenici imaju velike mogućnosti i raskošne talente”

Ministrica Hota-Muminović je najavila da će eksterna matura biti održana.


Foto: Fena
Foto: Fena

Ministrica za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP) je u razgovoru za Klix.ba potvrdila da će eksterna matura biti održana te je govorila o drugim aktuelnim pitanjima u obrazovanju.

Osvrnula se na nedavnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje. Ukazala je na to šta se sada očekuje od izvršne vlasti po ovom pitanju.

 – Inkluzija djece s poteškoćama u razvoju je počela u obrazovanju. To nije bio rezultat nekog strateškog pristupa, već rezultat potrebe. Sve ove godine uglavnom se najviše pomaka, kada je riječ o djeci s poteškoćama u razvoju, dešava u odgojno-obrazovnom sistemu. Skupština Kantona Sarajevo je sada u fokus stavila interresorni pristup i zadužila je Vladu Kantona Sarajevo da donese akcioni plan kako bi se potrebe djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih porodica sagledale i ispunile cjelovito, navela je Hota-Muminović.

Napomenula je da je prilikom kreiranja ovogodišnjeg budžeta insistirano na inkluziji te da se tražilo da i druga ministarstva budu uključena u inkluziju. To se odnosi i na Ministarstvo za rad, socijalna pitanja, izbjegle i raseljene osobe, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo sporta i kulture, Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i mladih, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo prostornog uređenja. Podsjetila je da je Ministarstvo finansija imalo koordinirajuću ulogu.

O eksternoj maturi

Dio roditelja se protivio održavanju eksterne mature, smatrajući da nije primjerena obrazovanju u pandemijskim okolnostima. Ministrica Hota-Muminović je najavila da će eksterna matura biti održana. Poručila je da ne postoji razlog da bude drugačije.

 – Cijeli svijet je još prošle godine provodio eksterne provjere znanja, a svi su bili u pandemiji. Ne znam zašto potcjenjujemo naše učenike. Oni imaju raskošne talente i velike mogućnosti. Ispitne kataloge smo prilagodili uslovima pandemijske nastave, suzili smo obim i umanjili složenost. Pitanja na maturi bit će direktno iz kataloga, a ne po katalozima. Dali smo školama uputu da organiziraju dodatne časove podrške gdje god postoji potreba. Naše stručne službe u školama pomažu kod amortizacije stresa kroz individualne i grupne razgovore, radionice. Spremni smo umanjiti značaj eksterne mature u smislu bodova koje matura nosi kod upisa u srednju školu, obrazložila je.

Prema njenim riječima, spremni su da razgovaraju o dodatnim olakšicama, ali nisu spremni učenike ostaviti nespremnim za novi ciklus obrazovanja – da se u prvom razredu srednje škole izlože stresu i brigama. Smatra da je zadatak, kako je navela, odraslih da pred djecu postavljaju izazove te da pomažu u savladavanju izazova, a ne da ih oslobađaju od izazova.

Sarajevo domaćin značajne matematičke olimpijade

Hota-Muminović je također podsjetila da će Kanton Sarajevo ove godine biti domaćin Juniorske balkanske olimpijade istaknuvši značaj ovog događaja.

 – Krajem maja i početkom juna u Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu doći će najbolji mladi matematičari i njihovi mentori. Učestvuju zemlje Balkana, ali se prijave i druge države Evrope i svijeta, jer je pristup takmičenju otvoren. Naši učenici takmičari već odavno donose medalje u Bosnu i Hercegovinu. Mi smo među najtrofejnijim zemljama, a Kanton Sarajevo je među najtrofejnijim administrativnim regijama. Ti učenici i njihovi mentori zadužili su cijelo društvo, a nismo im mnogo vraćali u prethodnom vremenu. Sarajevo nikada nije bilo domaćin međunarodnog takmičenja u znanju. Mi ćemo to promijeniti, izjavila je.

Ukazala je na to da Udruženje matematičara Kantona Sarajevo godinama obara rekorde i učenike vodi na olimpijade znanja. Smatra da je vrijeme da se posluša ono što oni govore te da će spomenuta olimpijada biti veliki događaj u obrazovanju.