Obilježen Međunarodni dan dječije knjige u OŠ ,,Novi Travnik”

U osnovnim školama prigodnim aktivnostima obilježen je Međunarodni dan dječije knjige.


U Osnovnoj školi “Novi Travnik” obilježen je Međunarodni dan dječije knjige.

Zbog uskršnjih blagdana ovaj dan je obilježen pričaonicama u drugom razredu, a mališani su uživali u priči “Tri medvjeda i gitara”.

Pored toga organiziran je i kviz, a zabave nije nedostajalo jer su učenici davali imena svojim medvjedićima koje su s ljubavlju osmislili i prenijeli na papir, piše Notra.ba.

Više o Međunarodnom danu dječije knjige

Svakog drugog aprila, u svijetu se obilježava Međunarodni dan dječije knjige (ICBD – International Children’s Book Day), a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju.

Ovaj datum nije odabran slučajno. Naime, na današnji dan rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki, slavni Danac Hans Kristijan Andersen. Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva vijeka, a brojne dječije knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.

Ovaj dan se obilježava kako bi se ukazalo na važnost dječije knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

Međunarodni dan dječije knjige nije samo za malu djecu koja vole čitati, već i za sve nas. Stoga, odlična je prilika da baš na ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se lijepih uspomena.