Približava se Uskrs, a ako se planirate baciti na pripremu deserta i slastica, zašto u to ne uključiti i najmlađe članove?
Imamo nekoliko recepata koji će vam se sigurno svidjeti, izgledom, jednostavnošću i okusom. Zato, opustite se u kuharsku avanturu s vašim mališanima s ovim jednostavnim desertima.
Čokoladna jaja punjena cheesecake kremom
Ovaj recept ne uključuje kuhanje, pečenje, pravljenje tijesta, jednostavan je za napraviti, a idealan za izradu s djecom i prigodan za Uskrs. Za početak, potrebno je kupiti čokoladna jaja, najbolje klasična Kinder jaja, ali možete jaja napraviti i sami. Za to su vam potrebni kalupi pa, ako ih nemate, kupite gotova čokoladna jaja.
Za 6 do 8 jaja potrebno vam je 150 g kremastog sira, 30 g šećera za glazuru, sok od jednog limuna, vanilin šećer i 125ml (oko 1/2 šolje) vrhnja.
Stavite krem sir, šećer za glazuru, sok od limuna i vaniliju u veliku zdjelu i miješajte dok smjesa ne bude glatka i pahuljasta, oko 3-4 minuta. Potom lagano u smjesu dodajte vrhnje dok krema ne postane glatka, pišu Djecjaposla.com.
Za ‘žumanjce’ vam je potrebno:
- 15 g pekmeza od marelica,
- 15 g maslaca,
- 2 kašike svježe iscijeđene narandže,
- sok od mandarine ili breskve.
Pomoću malog nazubljenog noža pažljivo uklonite vrhove čokoladnih jaja. (Zagrijte nož pod toplom vodom da lakše izrežete vrh jaja). Jaja stavite u frižider, a kada se ohlade posložite ih u držače za jaja – ako nemate iskoristite kartonske posudice od jaja koje možete prije upotrebe obložiti alu folijom. Pažljivo kašikom punite smjesom čokoladna jaja.
Potom u tavi zagrijte džem i maslac na niskoj temperaturi, dok se maslac ne otopi i smjesa bude glatka. Stavite u frižider i ohladite dok se malo ne zgusne. Koristite malu kašiku i pažljivo izbacite dio smjese iz središta jajeta, oko 1 cm duboku i široku. Napunite rupu s ohlađenim umakom i vratite jaja u frižider da se ponovno ohladite barem 30 minuta.
Izvadite jaja iz frižidera oko 10 minuta prije posluživanja. Mogu se napraviti 2-3 dana unaprijed.
Čoko koko gnijezda
Kolačići su jednostavni i zabavni za napraviti, a velik dio toga mogu napraviti djeca. Ove kolačiće mnogi uspoređuju s rafaelom, a neki ih hvale da su čak i bolji.
Sastojci:
- 340 g brašna,
- 270 g maslaca ili margarina,
- 200 g šećera,
- 150 g kokosa,
- 1 jaje,
- Nutella,
- M&M bombončići za dekoraciju.
Priprema
Zamiješajte tijesto od brašna, šećera, kokosa, jaja i maslaca. Ostavite u frižideru da se tijesto “odmori” oko pola sata. Izvadite iz frižidera, i napravite male kuglice, stavite ih u tepsiju obloženu masnim papirom. Vrhom okrugle kuhače utisnute rupicu na sredini.
Pecite kolačiće 20-ak minuta, ili dok ne dobiju malo zlatno smeđu boju.
Nakon što se ohlade u sredinu stavite kašičicu Nutelle i dekorirajte s bombonima prema želji. Kolače možete napraviti 2 do 3 dana ranije.
Šarene, uskrsne kokice
Potrebne su vam kokice, šoljica pereca, M&M bomboni, bijela mliječna čokolada.
Ispecite kokice. Pregledajte i izbacite sve one koje nisu ispucale. Izmrvite u zdjeli na manje komadiće perece i dodajte M&M bombone. Rastopite čokoladu, a potom dio umješajte s perecima i M&M bombonima. Tu smjesu pomiješajte s kokicama, a potom sve zajedno prelijte ostatkom bijele čokolada i izmješajte.
Fina uskrsna jaja od maslaca od kikirikija
Sastojci:
- 1 i po šoljica šećera u prahu,
- 3/4 šoljice kremastog maslaca od kikirikija,
- pola vanilin šećera,
- 2 kašike mlijeka i
- jedna veća mliječna čokolada.
U zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija s šećerom u prahu, vanilin šećerom i mlijekom dok se ne formira glatko “tijesto”. Oblikujte kuglice u obliku jaja i stavite ih na pleh. Nakon što ih napravite, stavite ih u zamrzivač na 10 minuta. U međuvremenu, otopite čokoladu.
Jedno po jedno jaje stavljajte u čokoladu, a vadite ih s viljuškom. Vadite ih polako, nakon što se ocijedi čokolada te ih složite u posudu koja može ići u frižider.