Nove studije otkrile koliko je važno nošenje maski u školama

Da li je važno da učenici nose maske u školama? Da li trebaju nositi maske?


Foto: Envato
Foto: Envato

Centar za kontrolu i prevenciju boleszi (CDC) u petak je objavio tri nove studije u sedmičnom izvješću o morbiditetu i mortalitetu koje naglašavaju koliko je važno nositi pokrivalo kako bi se spriječilo širenje virusa i kako bi nastava uživo bila sigurnija.

Ove studije otkrile su da škole u kojima ne postoje univerzalna pravila o nošenju maski imaju veće šanse za izbijanje žarišta. U cijeloj zemlji, u okruzima u kojima nema obveznog nošenja maski broj pedijatrijskih slučajeva COVID-19 infekcije povećao se gotovo dvostruko brže u tom istom razdoblju, piše N1.

Jedan izvještaj iz Arizone otkrio je da škole u dva najnaseljenija okruga u toj državi imaju 3.5 puta veće šanse za izbijanje žarišta ako nemaju obvezno nošenje maski u usporedbi sa školama u kojima se nose maske od prvog dana.

Foto: Envato
Foto: Envato

Maske mogu spriječiti izbijanje žarišta

Univerzalna pravila o nošenju maski važna su za škole, a ova studija naglašava da maske mogu smanjiti širenje koronavirusa i spriječiti izbijanje žarišta u školama.

Drugi izvještaj je otkrio da je nakon dvije sedmice od početka nastave prosječan broj pedijatrijskih COVID slučajeva bio niži u okruzima u kojima je bilo obvezno nošenje maski u školama (16.32 po 100,000/danu) u poređenju s okruzima u kojima maska nije bila obvezna (34.85 slučajeva po 100,000/danu). Ti podaci pokazuju kako određene mjere mogu smanjiti teret na zdravstveni sistem.

Treći izvještaj pručavao je zatvaranje škola zbog COVID-19 infekcije, a pokazalo se da je uprkos tome što je oko 1.800 škola bilo zatvoreno ove školske godine, čak 96% javnih škola i dalje je bilo otvoreno i nastava se održavala uživo. CDC navodi da je jedna od njihovih glavnih smjernica to da osiguraju učenicima sigurno okruženje za učenje uživo, a smatraju da se to može postići korištenjem pokrivala.

CDC ističe da ove studije pokazuju koje smjernice pokazuju što može pomoći u sprječavanju širenja virusa. Promoviranje vakcinacije za određene skupine, nošenje maski i testiranje dokazane su metode uz koje idemo prema kraju pandemije, navode iz CDC-a.