Nova školska godina u TK počinje uz nekoliko novina

Saznajte koje novine će biti prisutne u školama u TK od prvog septembra.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nova školska godina u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra.

U novu školsku godinu učenici u osnovnim školama će ući sa besplatnim učenicima, a za novu školsku godinu je vezana i jedna novina. Odlukom Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja i nauke TK, prvog nastavnog dana u školskoj 2022/2023. godini, na prvom nastavnom času u prvoj i drugoj smjeni, odnosno međusmjeni u svim školama će se intonirati himna Bosne i Hercegovine.

Kako navode uz nadležnog ministarstva ove se radilo na poboljšanju položaja uposlenih, odsnosno rješavanju radno – pravnog statusa učitelja i nastavnika. Naime, doneseni su novi pedagoški standardi čime je broj tehnološkog višaka među nastavnicima smanjen.

Pored besplatnih udžbenika, u toku su i kapitalne investicije za koje je u ovoj godini izdvojeno preko tri miliona i 600 hiljada KM. Ova sredstva će biti namijenjena za rekonstrukciji postojećih školskih objekata, njihovu adaptaciju i izgradnju novih, piše Tuzlainfo.ba.

Također u u novoj školskoj godini će se posvetiti mnogo pažnje aktivnostima kojima se sprječava širenje korona virusa, uz to da više na snazi nije obavezno nošenje maski u školama.