Noćno mokrenje kod djece: Kako pomoći djetetu ako piški u krevet?

Noćno mokrenje kod djece može biti vrlo česta pojava između 4 i 7. godine. Kako pomoći vašim mališanima?


Noćno mokrenje kod djece može biti vrlo česta pojava između 4 i 7. godine. Oko 15% mališana u toj dobi piški u krevet najmanje dvaput sedmično.

Dakle, ako se to i dešava vašem djetetu, molimo vas da zapamtite da je to normalno i da ga ne kažnjavate. Možete da učinite nekoliko stvari kako biste u buduće spriječili noćno mokrenje kod djece.

1. Neka mališani piju manje tečnosti prije spavanja

Da bi spriječili prekomjerno punjenje bešike tokom večeri, važno je kontrolisati količinu tečnosti koju piju kasno popodne i neposredno prije odlaska u krevet. Neka imaju dovoljno tečnosti ujutru i tokom ručka, a zatim da se ispijanje tečnosti smanjuje u toku dana. Takođe, od velikog je značaja da dijete odlazi u toalet svake noći neposredno prije spavanja, prenosi mamaklik.com.

2. Izbjegavajte određenu hranu koja može da nadraži bešiku

Postoji određena vrsta hrane koja može iritirati bešiku kod male djece, i koja ih tjera na mokrenje kada spavaju jer nemaju razvijenu kontrolu nad mokraćnim mjehurom. Izbjegavajte hranu koja je previše kisela kao što su voćni sokovi koji sadrže limun, narandžu, ananas, jabuku ili brusnicu.

Izbjegavajte mliječne proizvode pred spavanje, kao što su mlijeko ili jogurt, jer mlijeko može uzrokovati da se dijete osjeća pospanijim i spriječi ga da se probudi kada je bešika puna. Takođe izbjegavajte toplu čokoladu, čaj, kakao ili gazirana pića koja mogu sadržavati previše šećera ili kofeina.

3. Planirajte vrijeme za odlazak u kupatilo po noći, kao prevenciju piškenja u krevet

Ponekad je teško odrediti kada je djeci mokraćni mjehur pun i kada ih treba probuditi da piške u WC-u. Ipak, odredite vrijeme kada ćete da ih probudite po noći, da prekinu spavanje i odu u kupatilo da mokre. Ovo će im pomoći da steknu naviku da se sami probude i odu da piške, ako imaju potrebu za mokrenjem.

Možete pratiti koliko puta vaše dijete odlazi u toalet tokom dana, kako biste mogli na vrijeme da ga probudite. Na primjer, ako vaše dijete dnevno piški na svaka 3 sata, budite ga svaka 3 sata po noći da obavi svoju potrebu. Poslije toga, možete postepeno pomjerati buđenje na svaka 4 sata. Kada prođe nedjelja dana bez mokrenja u krevet, prekinite sa buđenjem. Ono će krenuti samo da ide u toalet.

4. Uvedite magnezijum kako biste spriječili noćno mokrenje kod djece

Prema naučnom istraživanju, djeca mogu patiti od noćne enureze (mokrenja u krevet nakon 5. godine kada bi trebalo da su uspostavili punu kontrolu nad bešikom) jer im nedostaje magnezijum u ishrani. Nedostatak magnezijuma čini nervni sistem manje osjetljivim, tako da dijete nije svjesno kada treba da koristi toalet. Hrana bogata magnezijumom je: sjeme susama, avokado, banane, losos, mahunarke i tofu.

5. Vodite dnevnik djetetovih aktivnosti da biste shvatili šta izaziva noćno mokrenje kod djece

Baš kao što bi i svaki ljekar preporučio u bilo kojoj situaciji koja se ponavlja i koja se možda dešava, važno je pisati dnevnik i pratiti sve što se desilo tokom dana. Ovo će vam pomoći da pratite navike, aktivnosti, hranu i tečnost koju dijete uzima, te njegovo emocionalno i mentalno zdravlje.

Takođe, pomoći će vam da razumijete šta bi moglo da izazove mokrenje u krevet.

6. Pričajte sa djetetom o tome kako se osjeća

Razgovarajte sa djetetom o tome kako se osjeća, ne mora biti razgovor o mokrenju, već o emotivnom stanju uopšte.

Ako su prošli kroz promjenu u svom životu, kao što su upis u vrtić ili bilo koja druga emotivna situacija koja bi im mogla izazvati stres ili anksioznost, to bi mogao biti i uzrok njihovog mokrenja u krevet.

Ona će nestati kada se djeca naviknu na situaciju. U međuvremenu, podržite ih i ohrabrite da ne osjećaju stid. Neka znaju da ste tu za njih.

7. U kojim slučajevima treba da se obratite doktoru kako biste riješili noćno mokrenje kod djece

Kao što smo pomenuli na početku, mokrenje u krevet je potpuno normalno, ali u nekim slučajevima potrebno je konsultovati doktora kada stvari ne izgledaju bolje tokom vremena.

Obratite se ljekaru ako:

  • Vaše dijete ima stalno mokrenje i danju i noću, a starije je od 5 godina.
  • Mokri u krevet konstantno po noći i starije je od 7 godina.
  • Vaše dijete mjesecima nije mokrilo u krevet i onda je iznenada počelo da mokri u krevet, a starije je od 5 godina.