Kako djeca u Japanu provode mali odmor?

Bilo da se radi o nauci, umjetnosti ili jeziku, japanski učenici pokazuju izvanredne sposobnosti.


Japanski sistem obrazovanja jedan je od najuspješnijih na svijetu, a njihovi učenici briljiraju na gotovo svim poljima.

Bilo da se radi o nauci, umjetnosti ili jeziku, japanski učenici pokazuju izvanredne sposobnosti. Zanimljivo je da svi učenici, čak i petogodišnjaci, u Japanu znaju da množe.

Međutim, to se ne postiže učenjem napamet, već kroz igru i crtež. Školski sistem u Japanu fokusiran je više na kvalitet, nego na kvantitet i pored klasičnih predmeta velika pažnja posvećuje se razvoju kreativnosti kroz različite vrste umjetnosti.

Oni koji su nadareni za crtanje i slikanje, ne služe se samo papirom kao materijalom, već nastoje da istraže nove alternative. Tako, nije rijedak slučaj da školska tabla posluži kao jedan od materijala na kojem djeca crtaju, prenosi tuzlanski.ba.

U nastavku vam donosimo neke od najljepših radova učenika iz japanskih škola, na koje će rijetko ko ostati ravnodušan. Uživajte…

Sve što se vidi na ovim fotografijama je čist talenat, koji izaziva divljenje i navodi nas da se zapitamo da li i mi možemo da upotrijebimo neku od metoda japanskog obrazovnog sistema i tako i naš učinimo efikasnijim?