Nikad ne stavljajte djecu u autosjedalicu u zimskoj jakni!

Zašto je velika greška staviti djecu u autosjedalicu u zimskoj jakni?


Prehlada se može izliječiti, ali slomljeni vrat ne može! Većina ljudi ne razmišlja o tome već se više boje prehlade. S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se logičnim dijete ostaviti u zimskoj jakni u autosjedalici.

No, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može činiti veliku razliku. Zimske jakne, pogotovo one debele i od skliskih materijala, onemogućavaju dovoljno učinkovito zatezanje sigurnosnih pojaseva.

Osim toga, debele su i ponovno spriječavaju dobro zatezanje pojasevima preko djeteta. Iako vam se čini da ste dijete dobro zategnuli, zapravo niste. Između djetetovog tijela i pojasa ostalo je mnogo mjesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dijete može lakše izletjeti iz sjedalice kao da nije ni vezano.

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazale su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz autosjedalica bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih ozljeda glave, vrata, prijeloma i smrtnog ishoda.

– Zimske jakne, skafanderi i općenito debela i skliska odjeća sprečavaju ispravno vezanje djeteta u autosjedalici. Naime, pojas autosjedalice, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju i prilikom sudara dijete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se ozljediti. Zamislite koliko zraka istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakumiranje, koliko se one stisnu. Taj zrak se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i djeteta. Dakle kao da dijete niste uopće zategnuli, istaknula je Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice udruge Roda prenosi Avaz.

Ove, ali i ostale savjete o ovoj temi na zvaničnoj stranici objavilo je Udruženje trudnice i mame iz Sarajeva.