Neobična situacija u BiH: Upisali učenike, pa zatvorili školu?!

Roditelji su SMS porukom obaviješteni da nastave neće biti i da dođu po dokumenta učenika.


Foto: Envato
Foto: Envato

Škola uredno licencirana, učenici upisani, plan i program predstavljen roditeljima i učenicima na prezentaciji. Međutim roditelji su SMS porukom obaviješteni da nastave neće biti i da dođu po dokumenta učenika.

Nakon što su svi upisni rokovi za srednje škole završeni, iz Privatne srednje medicinske škole “Petar Kočić” javljaju roditeljima da škola ipak neće organizovati nastavu. Obavještenje o tome poslali su SMS porukom. Učenici i roditelji ne znaju šta da rade.

 – Konkurs je objavljen za ovu školu, sve regularno, većina roditelja je to naravno provjerila, akreditovana je škola od strane Ministarstva, sve je proteklo u najboljem redu. Djeca su predala prijave, primljena u školu i sinoć kasno smo dobili poruku, SMS poruku, da dođemo dići dokumenta i da upišemo djecu negdje drugdje. Djeca da su htjela negdje drugdje upisali bi neku drugu školu, istakla je Biljana Vučić, roditelj upisanog učenika.

Foto: RTVBN

Obrazloženje koje su roditelji dobili jeste da nema dovoljno upisanih učenika, iako su im, kako tvrde, nakon upisnog roka rekli da je formiran razred.

 – Ja konkretno sam pitala koliko ima đaka, da li ima dovoljno đaka, jer još uvijek smo imali šansu za drugi upisni rok. Rekli su da ima čitav razred. Međutim danas kad smo došli ispostavilo se da je samo 10 djece tu. Niko nas o tome nije obavijestio, niko nam nije rekao na vrijeme da svojoj djeci nešto drugo omogućimo, kaže Vučićeva.

Njemačka kompanija „Renafat“, po riječima direktora škole Boška Banjca, odustala je od finansiranja nastave. Ovako su o tome obavijestili roditelje.

Roditelji su prije upisa djece u ovu školu provjerili da li škola ima licencu i dozvolu za rad. Oni, čija djeca zbog broja bodova nisu uspjela da se upišu u srednju medicinsku školu, upisali su djecu u ovu privatnu, a školovanje je trebalo da bude besplatno. Roditelji su se o školi raspitali i kod profesora iz srednje medicinske škole, piše RTVBN.

 – Njihovom obavijesti i ovde garancijom od ove škole da će to biti sigurno, istog dana sam predao dokumente u školu, gdje je gospodin Banjac zaprimio i pitao sam da li je to sto posto sigurno da moje dijete ne bi ostalo bez školovanja, da tražim drugi način kako da upišem dijete. Međutim čvrsto je stajala garancija da je to sto posto sigurno i da imaju saradnju, kaže roditelj učenika Čedo Predojević.

Zbog ovakvog ponašanja uprave škole, roditelji su zatražili od nadležnih da ispitaju slučaj i pomognu im da djecu upišu u željenu školu. Prijavu su poslali inspekcijskim organima i resornom Ministarstvu. Zahtijevaju od policije da ispita o čemu se radi. Iz Ministarstva su poručili da su upoznati sa ovim problemom.

Nakon što je roditeljima djece koja su bila primljena u Privatnu srednju medicinsku školu “Petar Kočić” u Banjaluci javljeno da ipak neće biti održana nastava u ovoj školskoj godini, oni su se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje je poslalo nalog Prosvjetnoj inspekciji za vanredni inspekcijski nadzor.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne” iz resornog ministarstva te istakli da su upoznati s problemima s kojima se suočavaju učenici koji su upisali ovu školu.

 – Ministarstvo je zaprimilo pismo roditelja u vezi s problemom učenika upisanih u navedenu privatnu srednjoškolsku ustanovu te njihovim neriješenim statusom, budući da su obaviješteni da osnivač otkazuje organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa u školskoj 2022/2023. godini. S tim u vezi, Ministarstvo je preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se učenici upisali u javne srednje škole i zanimanja koja su ostala upražnjena na prethodnim upisnim rokovima, rekli su iz Ministarstva.

Ističu da su roditelji informisani u kojim školama imaju slobodna mjesta za upis učenika.

Boško Banjac, koji je trebalo da bude direktor ove škole, za “Nezavisne” je rekao da je njemačka kompanija “Renafat” kao razlog otkazivanja nastave navela mali broj prijavljenih učenika – svega 10.

 – Škola nije imala drugog izbora već da obavijesti roditelje i svim učenicima je omogućila da se upišu u drugu školu. Nikome nije jasno zašto je tako slaba zainteresovanost, s obzirom na to da su ponuđeni besplatno školovanje te knjige i plaćena praksa tokom trećeg i četvrtog razreda, i opet se samo njih 10 prijavilo, kazao je Banjac.

Kako ističe, on je još početkom jula sazvao sastanak roditelja i kompanije i oni su bili u potpunosti zainteresovani.

 – Roditelji su napravili grešku jer nisu potpisali ugovor, tako da ova kompanija nema nikakve odgovornosti, dodao je Banjac.

Biljana Vučić, majka jednog od učenika, za “Nezavisne” kaže da im je 10. avgusta javljeno da se nastava neće održati te da dođu po dokumente.

 – Niko nam se nije javio na telefone i ništa nam nije pojašnjeno. Dobili smo dokumente, a samo nam je rečeno da su Nijemci odustali od finansiranja. Nismo potpisivali ugovor, rečeno nam je da su ih oni pripremili, a kroz par dana je trebalo da potpišemo, kaže Vučićeva te dodaje da im je obećan dobar nastavni kadar i časovi njemačkog, ali da ništa nije ispunjeno.

 – Moje dijete je u šoku, on sada najradije ne bi išao u školu. Ovo je trebalo da bude prva generacija i školovanje bi bilo besplatno, dodala je Vučićeva.

Kako kaže, ne znaju šta će dalje, a kako su im rekli iz Ministarstva, u školama je ostalo slobodnih mjesta na tri smjera.

Još jedan roditelj učenika Saša Babić ističe da su dijete već bili upisali u Tehničku školu, ali da su odlučili da ga prebace poslije razgovora s Banjcem, nakon što im je rekao da je školovanje besplatno.

 – Povukli smo papire i prebacili ih u ovu školu. Na sastanku s Nijemcima rečeno je da je sve dogovoreno, da će škola početi i to da će se prva generacija školovati bepslatno, a ostale bi plaćale. Međutim, mi dobijamo poruku da kompanija odustaje od projekta i da dođemo po dokumente, uz obrazloženje da su odustali. Na tom sastanku uošte nije bilo priče o broju djece koja bi trebalo da budu kako bi škola održavala nastavu, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, više nije ostalo slobodnih mjesta u školama, pa je dijete morao upisati u privatnu školu.