Nefić: Svaka policijska stanica ima poseban plan i osoblje zaduženo za nadzor škola u KS

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Irfan Nefić za Klix.ba je kazao da je policiji prijavljen pokušaj otmice djevojčice ispred Osnovne škole "Saburina" u Sarajevu te da svaka policijska stanica ima poseban tim zadužen za nadzor škola.


Nefić kaže da policija intenzivno radi na terenu provjeravaći sve navode i informacije kada su u pitanju prijave o pokušajima otmice u prethodnom periodu registriranim na području KS.

– Svaki pokušaj otmice prijavljen je sarajevskoj policiji te smo ozbiljno pristupili provjeravama svih navoda. Svaka policijska stanica u KS ima poseban tim i osoblje zaduženo za nadzor škola u Sarajevu. Policajci djeluju i u uniformama i civilu pokušavajući na taj način djelovati ukoliko primijete bilo šta sumnjivo, kaže Nefić i dodaje kako imaju dobru saradnju s upravama škola, posebno onih gdje su zabilježeni pokušaji otmice.

– Naši policijski službenici svakodnevno operiraju u blizini škola i vrtića i drugih prostora gdje se zadržavaju djeca te hitno provjeravamo svaku informaciju na terenu. Svakodnevno više puta ostvarujemo kontakt s upravom škola i nastavnim osobljem s ciljem razmjene informacija u vezi s devijantnim ponašanjem. Sarađujemo također i s Vijećem roditelja KS, navodi glasnogovornik MUP-a KS.

Prije dva dana u Sarajevu se desio pokušaj otmice djevojčice ispred Osnovne škole Saburina na području općine Stari Grad, a ranije ovoga mjeseca policiji su prijavljeni i pokušaji otmice djece na Pofalićima, Podhrastovima i Bjelavama.

(Klix.ba)