Bosanski i albanski, izborni jezici u turskim školama

Ovi jezici naredne godine naći će se u obrazovnom programu za učenike od petog razreda osnovne škole.


Bosanski jezik i albanski jezik podučavat će se od naredne školske godine u osnovnim školama u Turskoj kao izborni strani jezici.

Kao izborni jezici, bosanski i albanski će se od naredne godine naći u obrazovnom programu za učenike od petog razreda osnovne škole, a potrebni nastavni program i literaturu za izučavanje dva jezika priredit će Univerzitet u Trakiji.

Direktor za osnovno obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja Turske Cem Gencoglu u petak je prisustvovao sastanku na Univerzitetu u Trakiji.

Tom prilikom je potpisan protokol o uvrštavanju bosanskog i albanskog jezika u nastavni program za škole u Turskoj.

Zajednička civilizacija

– Mi na bosanski i albanski jezik ne gledamo kao na strane jezike, već su to jezici koji su veza naše zajedničke civilizacije. U Bosni i Hercegovini približno 6.000 učenika uči turski jezik, a mi želimo da i naša djeca mogu ljudima iz Bosne reći ‘dobro nam došli’ i ostvariti osnovnu komunikaciju. Nadam se da će ovaj korak biti prepoznat kao korak naprijed u spajanju kultura, kazao je Gencoglu.

Rektor Univerziteta u Trakiji Erhan Tabakoglu je izrazio zadovoljstvo što će njegova ustanova biti zadužena za izradu nastavnog plana i udžbenika za bosanski i albanski jezik.

On je dodao kako je to jasan pokazatelj da taj univerzitet provodi misiju otvaranja ka Balkanu.

(Aljazzera)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.