Natjecanjem u dobru učenici Prve bošnjačke gimnazije došli do najboljih rezultata

Učenici i učenice Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva slijedeći moto škole “Natječite se u dobru“, u protekloj godini postigli su odlične rezultate na kantonalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima. Pierre Bennett, Fahrudin Delić, Amina Hromić, Ibrahim Đonko, Nejla Karić, Denin Ljunja i Nejra Sipović osvojili su medalje na takmičenjima iz oblasti muzike, fizike, jezika i književnosti te sporta.


Naida Hota Muminović

Ove godine, učenik četvrtog razreda Fahrudin Delić osvojio je prvo mjesto na državnom takmičenju iz Fizike u grupi D (cjelokupna fizika), te se plasirao na Evropsku olimpijadu kao i Međunarodnu olimpijadu koja se ove godine održava u Izraelu.

– Ljubav prema fizici javila se iz moje ljubavi prema rješavanju problema. U osnovnoj školi sam se takmičio na školskim, općinskim i kantonalnim takmičenjima, ali svoj talenat nisam baš mnogo razvijao dok nisam upisao Prvu bošnjačku gimnaziju i pridružio se Klubu fizike. Tada moje znanje o fizici postaje mnogo veće i praktičnije, istakao je Delić.

Već skoro petnaest godina Prva bošnjačka gimnazija implementira međunarodno priznati Cambridge program kojim je dio obrazovne mreže od 10.000 škola u više od 160 zemalja u svijetu. Kako bi pratili visoke standarde osmišljene na Univerzitetu u Cambridgeu, profesori konstantno pohađaju dodatne edukacije kojima slijede svjetske trendove.

Fahrudin Delić

Ponosimo se što već više od deceniju uspješno odmjeravamo snage na svjetskom tržištu znanja i postižemo solidne rezultate. Učenici imaju priliku pored diplome Prve bošnjačke gimnazije steći i međunarodno priznate certifikate i diplomu, ali i neprocjenjivo obrazovno iskustvo bez da napuštaju roditeljski dom i porodično okružen je, navela je direktorica Prve bošnjačke gimnazije, Naida Hota Muminović te dodala da realizaciju Cambridge programa sufinasira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Posvećena cjeloživotnom učenju, Prva bošnjačka gimnazija bazira svoj rad na misiji kojom teži odgoju i obrazovanju pojedinaca koji će znati, htjeti, moći i umjeti mijenjati svijet nabolje. Jedan od glavnih ciljeva takmičarskog duha i cjelokupnog obrazovnog rada u školi je razvoj vještina kritičkog mišljenja i kreativnosti, kao i osposobljavanje mladih ljudi da samostalno rješavaju probleme i ta rješenja široj javnosti predstavljaju na adekvatan način. Istovremeno, učenici se potiču na saradnju i međusobno uvažavanje.

U našoj školi djeca, roditelji i učitelji su na istoj strani. Tako smo najprirodniji saveznici u postizanju konačnog uspjeha, naglasila je direktorica te dodala da će škola nastaviti uspostavljati dobre i funkcionalne modele i standarde u obrazovanju i pri tome otvarati i osnaživati saradnju sa drugim školama, kao i sa širom društvenom zajednicom.

Diplomu Prve bošnjačke gimnazije do sada je ponijelo više od 2000 alumnista, a mnogi su danas uspješni privrednici, inžinjeri, akademski radnici, ljekari, novinari, redatelji i umjetnici koji su naučeni da uvijek brinu za širi, opći interes.

(STUDOMAT.ba)