Ima li vaše dijete poteškoće s učenjem? Pripazite na ova 4 znaka

Ako dijete pokazuje blago ili veće zaostajanje u kognitivnom razvoja od svojih vršnjaka, moguće je da ima poteškoća s učenjem.


lourdesnique / Pixabay

Koje su to najčešće teškoće i kako odrediti koja je u pitanju?

Stručnjaci kažu, kada su teškoće s učenjem u pitanju, najčešće se radi o disleksiji, ADHD-u, diskalkuliji, disgrafiji te poremećaju deficita pažnje. One ometaju mozak u obrađivanju informacija na pravi način i to u svakodnevnim situacijama. Najčešće se ometanje vidi u čitanju, pisanju, osnovnoj matematici, logičnim zaključcima, pamćenju ili osjećaju za vrijeme, prenosi djecjaposla.com.

No, ove teškoće ne utječu samo na kognitivni razvoj već i na samopouzdanje i društvene vještine. Često takva djeca završe izolirana, a sami roditelji žive u poricanju da njihovo dijete ima problem ili ih je sram to priznati.

Ovo su neki od ranih signala da dijete ima poteškoća s učenjem:

Zakašnjele reakcije

Ako se dijete ponaša drugačije od vršnjaka, treba mu više vremena da reagira, shvati ili odgovori na pitanje i tako u većini situacija, možda je vrijeme za savjet specijalista.

Ako se pokaže da postoji problem, trebate djetetu pružiti što više podrške jer je moguće povlačenje s njegove strane zbog osjećaja nesigurnosti.

Povezivanje s mlađom djecom

Ako se vaše dijete brže i lakše poveže s mlađom djecom te preferira njihovo društvo, obratite pažnju na razumijevanje signala tijekom kontakta s očima te razinu djetetove zrelosti kada se suočite s nečim novim ili neugodnim.

Naime, ako dijete ima poteškoća s učenjem, može mu biti teško dostići emocionalnu fazu u kojoj se u tom trenutku nalaze njegovi vršnjaci. Zato mu je često ugodnije u društvu mlađe djece ili čak starijih ljudi koji ga neće tako kritički preispitivati.

Poteškoće u školi

Djeca s poteškoćama u učenju često se ne mogu snaći u konceptima školskog gradiva ili izvannastavnih aktivnosti kao npr. učenje stranih jezika.

Često se osjećaju demotivirano, frustrirano i tjeskobno tijekom testova i ispitivanja. bore se s oblicima, redom, uzorcima i slovima i jednostavnim matematičkim operacijama.

Problemi s pamćenjem

Ponekad djeca dobro napreduju u pripremi za školu ili na početku školske godine, u jednostavnim zadacima i izvedbama. No, kako gradivo postaje zahtjevnije, tako se počinju i pojavljivati problemi s kratkotrajnim pamćenjem, što je dosta čest simptom poteškoća s učenjem.

(Školski.ba)