Nastava u Kantonu Sarajevo: Vraćaju li se svi učenici u klupe?

Nastava u Kantonu Sarajevo počinje prvog februara: Vraćaju li se svi učenici u klupe?


Nastava u drugom polugodištu u Kantonu Sarajevo počinje prvog februara, a model po kojem će se odvijati u rukama je resornog ministarstva, u skladu s mjerama Kriznog štaba.

Hoće li u školske klupe prvog dana drugog polugodišta sjesti svi učenici ili će ostati dosadašnji kombinovani model uveliko će zavisiti od epidemiološke situacije?

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović, u razgovoru za klix.ba rekla je koje su namjere ovog ministarstva kada je riječ o sigurnom povratku učenika redovnoj nastavi.

Početne konsultacije

 – Namjera Ministarstva za odgoj i obrazovanje jeste početak normalizacije nastavnog procesa u drugom polugodištu. Naravno, naše namjere moraju biti usklađene s preporukama, smjernicama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo. Već smo obavili početne konsultacije i čekamo mišljenje i detaljno smo analizirali izvještaje koje su škole slale ministarstvu. Također, već smo obavili konsultacije sa sindikatima, a u ovoj sedmici imamo radne sastanke s direktorima i direktoricama škola, kazala je Hota-Muminović.

Na pitanje hoće li odluka o povratku nastavi u školskim učionicama, ako bude donesena, obuhvatiti sve razrede i sve škole u KS, ministrica je odgovorila da se još uvijek razmatra koji je najbolji model sigurnog povratka u školu.

 – Najbolji način rada jeste u učionici i bez dijeljenja odjeljenja. Ako to bude moguće organizirati, a da se ne ugrozi zdravlje i ne poveća rizik od širenja zaraze, vrlo rado ćemo jedan dio razreda vratiti u redovni nastavni proces. Posebno nas brinu završni razredi osnovne i srednje škole. Oni imaju prioritet da se što prije vrate u školske klupe. Za učenike nižih razreda vjerovatno nećemo ništa mijenjati, istakla je Hota-Muminović.

Redovni kontakt

Naglasila je da Krizni štab treba odlučiti koje su to dovoljno sigurne epidemiološke mjere koje bi omogućile normalizaciju nastavnog procesa za jedan dio razreda.

 – Kada čujemo koje su to epidemiološke mjere, onda možemo dalje o modelu nastave. Jednom kada odlučimo o modelu nastave, i dalje će biti vrlo važno pratiti broj novozaraženih i biti u redovnom kontaktu s Kriznim štabom kako bismo mogli nastaviti donositi ispravne odluke, naglašava Hota-Muminović.

Podsjećamo, zbog epidemioloških mjera, nastava u Kantonu Sarajevo odvijala se po kombinovanom modelu za učenike nižih razreda osnovnih škola.

To znači da je za učenike do petog, odnosno šestog razreda osnovne škole vrijedilo pravilo da polovina učenika jednog razreda pohađa nastavu u učionicama, dok druga polovina pohađa online. Naredne sedmice bi se zamijenili. Osnovci viših razreda, kao i srednjoškolci nastavu su pohađali isključivo online.