Nastava domaćinstva u Modriči: Djeca uče kuhanje, vez i izradu ukrasa

Pravili su i uštipke, a i bakine kolače koje pojedu tokom časa.


Foto: TVK3

Domaćinstvo, predmet na kojem su djeca učila razne praktične vještine potrebne za svakodnevni život ponovo se vraća u škole u Srpskoj kao vannastavna aktivnost.

Starije se generacije sigurno sjećaju domaćinstva, koje je bilo obavezan predmet u osnovnim školama sve do 90-ih godina, a na kojem se osim savladavanja vještine šivanja i kuhanja, djecu učilo i kako postaviti sto, kulturnom ponašanju, oblačenju i slično.

Nakon što se pokazalo da danas mnoga djeca ne posjeduju praktična za život, vraćanje domaćinstva u škole kao sekcije s oduševljenjem su dočekali i roditelji i djeca.

Jedna od takvih škola je i OŠ “Sutjeska” iz Modriče”, gdje djeca uz ostalo, uče praviti palačinke i izrađivati razne ukrase, a na časovima domaćinstva prvi put su uvukli konac u iglu te naučili zašiti dugme.

Nastavnica biologije u ovoj školi Jagoda Stevanović kaže, sa djecom 6. razreda radi na ovoj nastavi sa tridesetak učenika.

 – Učenici na ovaj način razvijaju svoje sposobnosti i za umjetnost, estetiku, uživaju dok rade i cilj nam je da spoje ugodno s korisnim, kaže Stevanovićeva.

Kaže djeca na ovoj sekciji uče kako da naprave najjednostavnija jela, kako bi ukoliko ostanu sami kod kuće dok su roditelji na poslu, mogli sebi napraviti obrok.

Sekcija domaćinstva odvija se dva puta sedmično, a kažu pravili su i uštipke, i bakine kolače koje pojedu tokom časa. Djevojčice kažu, sekcija im se jako dopala.

 – Naučila sam da šijem, postavljam sto, da pravim novogodišnje ukrase i jako mi se dopada što to učimo u školi, kaže Marija, učenica šestog razreda.

Sekcija domaćinstva u Osnovnoj školi “Sutjeska” u Modriči održava se ponedjeljkom i utorkom.