Grad u BiH: Učenici neće u školu zbog vašara

Ova odluka donesena je zbog sigurnosti učenika i uposlenika.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tradicionalni gračanički vašer u gradu Gračanica se održava 8. 9. i 10. novembra 2023.godine u centru grada, a organizovati će se i vašar – stočna pijaca na lokaciji „Stankove bare“ pored magistralnog puta u MZ Stjepan Polje.

Saobraćajni tok i parkiranje za dane 7, 8, 9 i 10. novembar kada se organizuje vašar, tako da će u dane vašara neke ulice biti zatvorene za odvijanje saobraćaja, a organizator vašara će postaviti zapreke i znakove koje važe za sve učesnike saobraćaja, osim za vozila vatrogasne službe, vozila hitne pomoći, vozila policije i vozila JP Komus d.o.o

I ništa ne bi bilo čudno da se tradicija održavanja vašara ove godine nije ispreplala sa tradicijom, barem bi tako trebalo biti, odlaska u školu. Naime, na osnovu Odluke Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona broj 10/1-34-028057/23 od 07.11.2023. godine obustavlja se nastava za učenike u Mješovitoj srednoj školi u Gračanica i Gimnaziji “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica zbog kako navode sigurnosti učenika i zaposlenika na dan 8.11. 9.11. 10.11. 2023. godine odnosno u vrijeme gračaničkog vašara piše Crna-Hronika.

Na društvenim mrežama, ova odluka izazvala je lavinu komentara. Jedni podržavaju, dok drugi negoduju Odluku Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.