Napravite kućice od kartona za svoje dijete

Dolaskom toplijih dana po trgovačkim centrima izloženi su razni modeli plastičnih kućica za dječiju igru koje su veoma skupe. Mi vam donosimo 10 modela kartonskih kućica koje možete napraviti sami sa svojom djecom bez trošenja kućnog budžeta. Osim što ćete uštedjeti novac, zabavit ćete se i djecu potaknuti na kreativnost.


Sve modele možete improvizirati, kombinirati, spajati… Zajedničko za izradu bilo koje od ovih kućica su materijali pa vam tako treba kartonska kutija (ili njih više), vruće ljepilo ili jako ljepilo za karton, selotejp ili slične debele trake, makaze, tempere te detalji koje možete sami rezati i kombinirati (šareni papir, valoviti ukrasni papir, ručke od starog ormara i sl).

1. Iglu

Za ovu kućicu potrebno je nešto više strpljenja no kada je napravite, oduševit će vas njen izgled ali i zanimanje koje će djeca pokazati za igru u njoj. Slijedite upute na slici. Prvo složite donje elemente od kvadrata, a zatim na njih lijepite kartone, jednakostranične trokute na kojima morate ostaviti bočne stranice koje ćete presaviti i kojima ćete ih spajati jedne za druge.

kuca-iglu

2. Šarena kućica

Probajte naći kutiju od mašine za veš, suđe ili frižidera. Jednostavno je zalijepite na spojevima, izrežite vrata i prozore, a od preostalog kartona napravite i roletne, ogradu oko kuće, cvijeće, poštanski sandučić. Upotrijebite puno boja, ukrasnog papira i slično i dobit ćete lijepu kućicu za djecu.

sarena-kucica

3. Kućica “zvjezdano nebo”

Iako izgleda zahtjevno, izrada ove kućice prilično je jednostavna. Izrežite dvije jednake bočne stranice na način da je gornji kraj izrezan u polukrug. Za preostali dio kućice potreban vam je ravan karton kojeg ćete izrezati na oko 14 jednakih dijelova, a svaki dio presavite na način kao na slici. Potom za širinu tih ‘dasaka’ napravite rupe na bočnim stranicama te ih potom samo spajajte na način da kućica sama stabilno stoji. Po potrebi spojeve dodatno učvrstite vrućim ljepilom. Po krovu i daskama izrežite zvjezdice, mjeses i slično, a s bočne strane vrata i prozore. U kućicu unesite i lampu, a kada padne mrak upalite je i dobit ćete predivnu kućicu za dječiju igru.

kucica-vagon

4. Kućica s prozorima na krovu

Riječ je o običnoj kućici od kartonske kutije kojoj možete dodati krovište te tavanske prozore. Režite dijelove od kartona i spajajte ih, najbolje običnom ljepljivom trakom.

kućica-djeca

5. Kućica – škola

Od kartonske kutije možete napraviti i školu za svoju djecu u kojoj ćete ih potom učiti slova, brojeve, pojmove… Tako na stražnju stranu škole možete napraviti školsku ploču. Pustite djecu da crtaju, pišu, ali se s njima igrajte i vi škole te igru pretvorite i u korisno učenje.

kucica-skola

6. Dvorac

Ako nemate puno vremena ili ideje, jednostavno razrežite karton i od njega napravite zidine dvorca. Ogradite njime dio sobe, napravite ulazni most, kulu, prozore i djeca će već i time dobiti novi prostor za igru.

kucica-dvorac

7. Stara, drvena kućica

Od kartona možete napraviti i originalne replike drvenih kućica. Posvetite se detaljima poput crtanja dasaka, krovišta, prozora, vrata…Korištenjem bijele boje na smeđu podlogu kartona uspjeh je zajamčen.

kucica-drvena

8. Kućica govornica

Ovakvu kućicu možete napraviti rezbarenjem jedne kutije ili spajanjem njih više. Nemojte puno komplicirati: napravite krov, izrežite vrata i prozore te dodajte od starog platna tendu i zavjese. Koristite puno vedrih boja za ukrašavanje kućice.

kuca-govornica

9. Kućica od kartona i rolni od toaletnog papira

Klasičnu konstrukciju kućice možete ukrasiti detaljima od rolni od toaletnog papira i ubrusa. Tako od njih možete napraviti cijelu fasadu, krovište i sl.

kucica-fasada

10. Kućica s dva krova

Na primjeru ove kućice možete vidjeti neke detalje spajanja koje možete primijeniti na svakom modelu, a ova kućica jedinstvena je pak zbog dimnjaka i dva krova.

kucica-dva-krova

(Dječijaposla.com)