Nakon škole i treninga, pomaže i majci u kući: Džejla je drugi put evropska prvakinja u taekwondou

Upoznajte Džejlu Makaš, uspješnu školarku i talentovanu sportašicu iz Bosne i Hercegovine.


Na osmom po redu Evropskom klupskom prvenstvu u taekwondou, koje se održava u Zagrebu, bosanskohercegovački takmičari osvojili su 15 medalja. U kategoriji seniora odličan rezultat ostvarila je i ekipa Taekwondo kluba “Novi Grad” koja je ukupno osvojila šest medalja, od kojih četiri sijaju zlatom.

Jednu od zlatnih medalja ponijela je Džejla Makaš (-49 kilograma).

Iako još juniorka, 16-godišnja učenica druge godine Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu, nakon titule kadetske prvakinje Evrope, postala je i evropska prvakinja u seniorskoj konkurenciji do 21 godine.

Džejlina dvije godine starija sestra Ajna također se u kategoriji seniorki takmičila u Zagrebu, ali je u borbi za medalju izgubila od hrvatske predstavnice, piše Faktor.

Iako bezbrižne mlade djevojke, Džejla i Ajna uveliko razmišljaju o budućnosti, pa otkrivaju da kad završe škole, planiraju otvoriti klub taekwandoa.

Voljela bih biti stjuardesa kad završim školu jer volim putovati, upoznavati nove ljude, krajeve, druge kulture. Nadam se da će mi se ta želja ostvariti, dodaje Džejla.

Pandemija je svima promijenila živote, pa tako i sestrama Makaš. Džejla kaže da joj je proljetos bilo najteže jer u jednom periodu nije mogla trenirati čak dva mjeseca.

Bio je to šok i trebalo je puno vremena da se vratim u formu. Zamislite da na trenirate 60 dana, a navikli ste to raditi dva puta dnevno. Hvala Bogu to je iza nas i nadam se da više nećemo nikada biti u takvoj situaciji da ne možemo trenirati tako dugo, ističe Džejla.

Pored treninga u svom matičnom klubu, Džejla i Ajna otkrivaju da su pred odlazak u Zagreb dodatno trenirale kod kuće kako bi bile u što boljoj formi.

Za svog trenera Harisa Husića imaju samo riječi hvale.

Do kraja 2020. Džejlu ne očekuje nijedno važno takmičenje. No, ona će kaže nastaviti da trenira istim tempom. Za njene sestre seniorku Ajnu i kadetkinju 12-godišnju Ejlu, učenicu sedmog razreda osnovne škole, u decembru čeka Evropsko prvenstvo u Sarajevu, olimpijske kategorije za kadete i seniore.

Do tada tri sestre Makaš, uz svakodnevna treniranja, pokušavaju da ostvare i što bolji uspjeh u školi pohađajući nastavu online. Kada se časovi završe, tri djevojke pomažu i majci u kućanskim poslovima i čuvanju dvije najmlađe sestre, 16-mjesečne Ajšu i Asju.

Ljubav starijih sestara prema blizankama ogromna je, kaže Samra.

Kad otputuju na takmičenja, stalno šalju poruke i pitaju šta rade Ajša i Asja i jesu li dobro!? Džejla me je sinoć, nakon pobjede, nazvala iz Zagreba i kazala: “Mama, jednu sam borbu posvetila Ajši, drugu Asji, a svima nama zlato, ponosno je dodala Samra Makaš.