Naida Hota Muminović: Nastavnici koji ne žele štrajkovati izloženi su pritiscima i prijetnjama

Ministrica je podsjetila da je učešće u štrajku dobrovoljno.


Foto: Vlada KS / Facebook

Nakon što je najavljeno da će u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika te učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni oglasila se resorna ministrica Naida Hota Muminović.

Ona je kazala da je primila niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati.

 – Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji, pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja, istakla je Hota Muminović.

Podsjetila je da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

 – Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra. Istina je da im je plata od 1. marta uvećana za 10 posto, a od 1. januara bit će uvećana za dodatnih dva posto i neće biti umanjena od septembra, kazala je Hota Muminović.

Podsjećamo da je štrajk prosvjetnih radnika počeo 17.04.

Počeo štrajk u osnovnim školama u Sarajevu