Nagrađeni najbolji učenici u FBiH

Učenici osnovnih škola nagrađeni su sa po 650 KM i srednjoškolci sa po 750 KM.


Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost.

Jednokratnom novčanom nagradom nagrađeno je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona u Federaciji BiH. Ovaj program je realiziran u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su bila zadužena da nominuju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja svojih kantona, i to prema kriterijima koje je utvrdilo ovo federalno ministarstvo.

Učenici osnovnih škola nagrađeni su sa po 650 KM i srednjoškolci sa po 750 KM. Učenicima su dodijeljene i diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini. Također, za 25 osnovnih i 27 srednjih škola koje pohađaju nagrađeni učenici uručena su priznanja za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić istakla je da su obrazovani i odgovorni mladi ljudi autentični, razvojni resurs u društvu.

Obaveza svih nadležnih, na svim nivoima vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uslove da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano izdvaja sredstva za podršku najboljim učenicima, a ove godine nismo bili u mogućnosti da organiziramo tradicionalnu manifestaciju, kao što smo činili prethodnih godina, pa smo diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i Odluku o dodijeljenim sredstvima dostavili na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške, kazala je Bandić.