Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice u BiH: Odaziv nastavnika i nastavnica veći nego prošle godine

Centar za obrazovne inicijative Step by Step je u protekloj godini pokrenuo dvije važne inicijative usmjerene na afirmaciju nastavničke profesije, „Nastavnici su važni“ i „Godišnja nagrada za inovativne nastavnike“.


Sa početkom školske 2017./2018. godine otvorene su ovogodišnje prijave inovativnih praksi nastavnica i nastavnika, a kako kažu u COI «Step by Step», interes je čak i veći od prošlogodišnjeg, kada je pristiglo čak 170 prijava u svim kategorijama.

– Nagradu za inovativne nastavnike smo prvi put pokrenuli s početkom nastavne 2015./2016. godine i, unatoč potpuno novom konceptu i svježoj ideji, već tada smo imali vanredan broj prijava. Svaka od njih je, to zaista moram naglasiti, bila malo remek-djelo i fantastična inspiracija svima koji se bave ili će se tek baviti nastavničkom profesijom. Ovo je odličan pokazatelj da je inicijativa došla u pravo vrijeme i da je prosvjetnim radnicima zaista bila potrebna jedna ovakva platforma, na kojoj će moći pokazati svoje izvrsne ideje i zaista raskošan talent u poslu kojim se bave, pojašnjava Radmila Rangelov-Jusović, direktorica ove organizacije.

Ove je godine, čini se, interes još veći i prijave pristižu iz svih krajeva države.

– Dvije sedmice prije isteka roka za prijave već je sasvim izvjesno da posao žirija, koji ove godine čine prošlogodišnji dobitnici, neće biti nimalo lagan, naglasila je Rangelov-Jusović.

Godišnja nagrada za nainovativnije nastavnike/ce se dodjeljuje u 5 kategorija: odgajatelji/ce u predškolskom odgoju, učitelji/ce, nastavnici predmetne nastave u osnovnom obrazovanju, profesori srednjih škola te stručni saradnici i saradnice. O svakom od dobitnika i dobitnica Nagrade za inovativne nastavnike je snimljen i kratki dokumentarni film u kojem je neposredno  pojašnjen motiv prijave i način na koji svaka pojedina praksa funkcionira u stvarnom okruženju – među djecom. Filmovi su dostupni na web stranici www.inskola.ba.

Inicijativa «Nastavnici su važni» nastoji prepoznati, nagraditi i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja. Prijave je moguće poslati do 01.11.2017., a svi zainteresirani više o načinu prijave mogu saznati na web stranici inicijative

(Školski.ba)