Francuski znanstvenici misle da su otkrili potencijalni uzrok disleksije

Francuski znanstvenici misle da su pronašli potencijski uzrok disleksije, skriven u minijaturnim receptorima u očima onih koje pogađa ovaj problem s čitanjem, pokazali su rezultati studije objavljene ove sedmice.


Foto: Pixabay

Kod osoba koje nisu pogođene tim problemom, navedeni receptori svjetlosti nemaju istu formu u oba oka: oni su asimetrični.

Kod osoba s disleksijom ta zona je simetrična u oba oka, pokazuje studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

To bi mogao biti uzrok konfuzije u mozgu jer, budući da se stvaraju obrnute slike – one kao u ogledalu – a mozak ne zna koju izabrati.

– Naša proučavanja omogućila su nam da zaključimo kako smo pronašli potencijalni uzrok disleksije, rekao je za agenciju France presse jedan od autora studije Guy ROPARSsa sveučilišta u Rennesu.

– Asimetrija je potrebna kako bi se eliminirala obrnuta slika koja sprečava normalno čitanje, rekao je.

– Postojanje vremenskog odmaka između primarne slike i obrnute slike omogućilo nam je da osmislimo metodu kako bi izbrisali obrnutu sliku koja muči disleksičare,  zahvaljujući korištenju jedne vrste stroboskopske LED lampe, pojasnio je Ropars.

Po njemu, neki od disleksičara nazivaju je  “čarobnom lampom”. Disleksija pogađa oko 700 milijuna ljudi u svijetu.

(Školskiportal.hr)