Muhamed je jedan od najmlađih učesnika Međunarodne olimpijade iz fizike

Bez jake volje, dobre podrške i razumijevanja nema velikih uspjeha.


Foto: Preporod

Od 10. do 17. jula 2022. godine održana je, 52. po redu Međunarodna olimpijada iz fizike. Švicarska je bila organizator, a i ove godine Olimpijada je održana u online formatu. Učestvovalo je 368 takmičara iz 75 država. Jedan od pet učenika koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu je Muhamed Numanović koji je ostvario zapažen rezultat, a ujedno je najmlađi učesnik iz BiH. Učenik je prvog razreda Behram-begove medrese iz Tuzle.

 – Takmičenje je svakako bilo zahtjevno, ali je i vrlo zanimljivo raditi takve zadatke koji su svake godine različiti i jedinstveni. I ovu godinu smo, nažalost imali online format takmičenja, ali je to jedno dobro iskustvo i priprema za predstojeća takmičenja, ako Bog da, kaže za Preporod.info Numanović.

Ovo je prvi put da se učenik prvog razeda plasira na jedno ovakvo takmičenje, te je stoga uspjeh naših učenika i veći.

– Iako je tome prethodio veliki rad, opet je bio malo neočekivan plasman. Zaista sam ponosan što sam već sada imao priliku predstavljati BiH na jednom ovakvom takmičenju, ali i nastaviti tradiciju medrese koja traje već par godina, da ima svog učenika kao predstavnika BiH na međunarodnim olimpijadama iz fizike. To je, svakako veliki uspjeh za jednu školu koja, ipak nije prirodno-matematičkog usmjerenja, ističe Numanović.

Mentor mu je profesor Dino Ćorović, a Muhamed ističe da je za usmjeravanje učenika potreban profesor koji će mu pružiti potrebnu pomoć, ali i naučiti ga kako sam može istraživati i samostalno dolaziti do novih spoznaja. Profesor Ćorović u svakoj prilici podstiče učenike na redovni i dodatni rad, napominje Muhamed te dodaje da ipak, ako učenik ne prepozna profesorovo nastojanje i trud, i ako dodatno ne radi tada dolazi u pitanje i uspjeh. Snažna volja i kontinuiran rad su ključevi uspjeha učenika.

– Motivacija i znanje su Allahove blagodati. U periodu kada je izolacija zahvatila cijeli svijet, pa tako i našu državu, nastava se odvijala u redukovanom obliku. Učenici su jednu sedmicu pohađali školu, a drugu boravili kod kuće. Vrijeme kod kuće isključivo sam provodio u učenju, samostalno otkrivajući nove stvari. Smatram da sam tada dobio veliku motivaciju, koju i sada koristim. Za sam nastup na ovakvom takmičenju učenici se spremaju uglavnom do 3, 4 godine u kontinuitetu. Imao sam želju da se i ja plasiram na Međunarodnu olimpijadu iz fizike, ali nisam očekivao da će se to ostvariti u prvom razredu. Pripremao sam se intenzivno devet mjeseci, kazuje Numanović.

Ističe da svakom uspjehu prethodi veliki trud. Ako učenik nije posvećen onome što uči, ako to ne voli i ako nije sam sebe kroz istraživački rad motivisao, ukoliko propušta nejasna područja u oblastima i nema svakodnevni plan aktivnosti, tada je uspjeh upitan. Stoga Muhamed preporučuje učenicima da izrade svoj plan aktivnosti za svaki dan i da mu budu dosljedni. Tamo gdje se pojave nejasnoće, kaže, tu je profesor da pomogne da bismo mogli nastaviti dalje.

Velike zasluge u Muhamedovom uspjehu ima i Behram-begova medresa sa svojim profesorima i svime onim što ona pruža. Tu činjenicu Muhamed s ponosom ističe.

 – Medresa je specifična u odnosu na druge škole zbog organizacije popodnevnih aktivnosti. Pored specifičnosti u pogledu nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, medresa ima dodatne uslove koje druge škole nemaju. Učenicima koji žele više omogućeno je da koriste prostorije uređene za različite aktivnosti i predmete, poput praktičnih labaratorija za prirodne nauke, sportske terene itd., kaže Numanović.

 – Mislim da je potrebno da se učenicima koji imaju posebna interesovanja ostavi više slobodnog i samostalnog prostora poslije nastave, kako bi mogli u kontinuitetu proučavati cjeline zadataka, nastavlja Numanović,

Napominje da je fizika vrlo specifična i da zahtijeva vrijeme, mir i uslove. Ako dnevno, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, ne radite dovoljno, nije moguće očekivati bilo kakav uspjeh. Bez jake volje, dobre podrške i razumijevanja nema velikih uspjeha.

 – Ja, hvala Bogu, za sada, sve to imam. Zato se koristim ovom prilikom da se zahvalim Behram-begovoj medresi, profesoru Dini Ćoroviću koji mi pružaju maksimalnu podršku. Zahvaljujem se Upravi Gazi Husrev-begove medrese koja mi je omogućila da u više navrata boravim u internatu za vrijeme Olimpijade, kao i za vrijeme prethodnih takmičenja i priprema. Posebnu podršku pružili su mi moji roditelji i članovi moje šire porodice, djedovi, nane i amidže koji su sve vrijeme bili uz mene. Svima im se iskreno zahvaljujem. Posebno se želim zahvaliti načelniku Grada Živinice Samiru Kamenjakoviću, kaže Numanović.