MSŠ Gračanica: Četiri učenika isključena iz škole zbog bacanja suzavca u učionicu

Na vanrednoj sjednici Nastavničkog vijeća Mješovite srednje škole Gračanica, zbog incidenata u ovoj obrazovnoj ustanovi, iz nastavnog procesa su isključena četiri učenika.


U periodu od 9. do 12. februara ove godine, grupa nesavjesnih učenika tri puta je bacila suzavac u učionicu. Učenici su dobijali napade gušenja, imali mučninu i kašalj, a njih desetak je moralo potražiti i ljekarsku pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gračanica, piše portal Klix.ba.

– Nakon što je komisija obradila ovaj slučaj na sjednici Nastavničkog vijeća četiri učenika su isključena iz škole. Bilo je jako teško donijeti ovakvu odluku, jer s jedne strane učenika je u školi sve manje, a s druge mi želimo zadržati red u školi, kazao je za Klix.ba v.d. direktora Mješovite srednje škole Gračanica Redžo Alihodžić.

U kreiranju nemilih događaja zapravo je učestvovalo pet učenika, međutim Nastavničko vijeće ove obrazovne ustanove utvrdilo je da za jednog nema elemenata za podizanje odgojno-disciplinskih mjera.

– Prilikom istrage je utvrđeno da je peti učenik jednom od učesnika u ovim incidentima kod kuće prodao sredstvo koje je bacano nakon toga u učionice. Shodno tome, njega nismo mogli svrstati u istu grupu jer on nije djelovao u krugu škole, pojašnjava Alihodžić.

Nastavničko vijeće oštro je osudilo ponašanje učenika koji su prouzrokovali ove incidente. Kako je istaknuto za vrijeme sjednice, oni su grubo prekršili Pravila škole i Pravilnik o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti učenika.

(Klix.ba)