Mnogo je razloga zbog kojih se podučavanje može voljeti

-Ja volim podučavanje i volim biti učitelj/učiteljica. Kad ste to posljednji put čuli? Kad ste to posljednji put izgovorili? Trebate li povjerovati u to prije nego što to i sami izgovorite?


markusspiske / Pixabay

Užitak ili tjeskoba?

Podučavanje je prekrasna profesija i obilježila je cijeli moj radni vijek. Ne mogu vjerovati da podučavam već 15 godina i da unatoč tome što se mnogo toga promijenilo i dalje volim ovaj posao. Međutim, katkad se pitam zašto? Što tačno u vezi s ovim poslom toliko volim, piše skolskiportal.hr.

Kad biste pitali moje kolege, oni bi potvrdili da ja zaista uživam u dolasku na posao i uživam u podučavanju muzike. Mnogo je razloga zbog kojih se podučavanje može voljeti.

Nemojte me krivo shvatiti, naravno da ima teških trenutaka, ali oni postoje u svakom poslu. Proračunski rezovi, promjene kurikuluma, problemi ponašanja, zadaci, podaci, planiranje, ocjenjivanje i još mnogo toga, a sve te stvari mogu biti izvor tjeskobe. Međutim, moramo se prisjetiti svih izvanrednih stvari koje poučavanje nudi.

ŠTO TOČNO PODUČAVANJE ČINI TAKVIM IZVOROM UŽITKA U MOM ŽIVOTU?

  • Svaki je dan drukčiji.

Zapravo, svaka je lekcija drukčija i to je nešto što zaista volim u vezi s ovim poslom. Iako je to posao kojim diktiraju rasporedi i školsko zvono, to je također posao koji svaki dan nudi dozu uzbuđenja.

Kako će proći nova ideja za lekciju? Kako će se razred osjećati kad im vratim sastave i vide svoje ocjene? Kakav će osjećaj biti podučavati ovu temu prvi put?

A zatim su tu dani koji su posve drukčiji, poput kraja polugodišta, školskih koncerata, sportskih dana i posebnih priredbi.

  •  Pomažemo oblikovati umove i živote.

Vjerujete li u to? Ja vjerujem i mislim da je nevjerojatno da imamo priliku imati takvu ulogu u životima mladih ljudi. Učenici dolaze u školu ne samo da bi učili, već i da bi bili inspirisani i da bi se razvili. Žele da ih podučavaju strastveni i angažirani učitelji te žele biti uspješni u školi.

Imamo priliku uticati na njihove živote i zaista ih promijeniti. Vidio sam brojne učenike kako se mijenjaju u nekoliko godina usvajanjem novih vještina i svježih perspektiva o životu i vlastitoj budućnosti. To možda zvuči jeftino, ali zaista je istina da učitelji oblikuju budućnost svoje nacije.

  •  Podučavanje je prilika da budemo dio šire zajednice.

Ne radi se samo o učenicima, već i o roditeljima i obiteljima koje okružuju mlade ljude. U svom poslu, osim djece, često viđam i njihove porodice na raznih školskim događajima. Ne samo da imamo prilike gledati djecu kako se razvijaju u mlade ljude, već imamo prilike vidjeti roditelje kako rastu sa svojom djecom.

  •  Podučavanje je prepuno mogućnosti.

Naša profesija ima vrlo naglašen potencijal za razvoj. Već na početku karijere možete iskušati različite uloge i odgovornosti. Učitelj koji je tek počeo podučavati mogao bi preuzeti neke odgovornosti za posebni projekt, a učitelj veteran može dobiti priliku preuzeti ulogu u školskom vodstvu.

Ono što posebno volim u vezi s ovim poslom jest činjenica da je posao učitelja pun potencijala. Jednog dana možete postati vođa svoje škole, ali ste također trenutačno vođa u svojoj učionici. Prilike za rast, razvoj i napredak su goleme i ne smijemo smetnuti s uma prekrasan karijerni put koji poučavanje nudi.

  •  Poučavanje uključuje izazove i nagrade

Bez obzira na redovite praznike koje učitelji imaju, toliko je mnogo nagrada u ovoj profesiji – samo ih morate potražiti. Imate priliku raditi s istomišljenicima u malim i velikim timovima. Također radite s kolegama koji su počeli na istome mjestu kao i vi. Vaš direktor također je počeo tu gdje ste vi sad. Kao učitelji, imamo prilike biti dio tima koji dijeli isti DNK – svi smo učitelji i učiteljice i svi smo upoznati s izvanrednim stvarima koje poučavanje nudi.

Stoga, ako se osjećate kao da vam treba vjetar u leđa tad razmislite o ovih pet izvanrednih stvari u poučavanju i razmilite o tome zašto volite svoj posao.

Ja mislim da je biti učitelj pravi privilegij i drago mi je što sam posvetio svoj život ovoj prekrasnoj profesiji.

(Školski.ba)