Ministrica Hota-Muminović: Obnovit će se školski toaleti, podovi, stolarija, sistemi grijanja…

Odobrena sredstva za rekonstrukcije školskih toaleta, podova, zamjenu stolarije, sistema grijanja...


Foto: Vlada KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović sastala se s direktoricama i direktorima osnovnih i srednjih škola. Povod za susret bila je podjela instrukcije o odobrenim sredstvima za male efektivne projekte rekonstrukcije u vrijednosti 540.000 KM.

 – Isprobali smo različite modele ulaganja u rekonstrukciju i održavanje, a jedan od najboljih modela jeste stavljanje sredstva na raspolaganje rukovodstvu škola da organizira i provede aktivnosti prema potrebama koje su iskazali Ministarstvu. Ovo će u narednim budžetskim godinama postati jedan od najbržih načina urbane regeneracije školskih prostora. Naše škole su ostale u ambijentu iz prošlog stoljeća i moramo ubrzanim koracima napraviti pomak kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Neki od projekta odobrenih u ovom turnusu su rekonstrukcije podova, školskih toaleta, zamjena dijela stolarije, sistema grijanja…

Osim ovih sredstava, svaka škola na raspolaganje je dobila za početak manje iznose za rekonstrukciju i opremanje, kako bi se uprave škola pripremile za veliki zamah transformacije ambijenta u narednim godinama. Tu su i sredstva za rekonstrukciju kabineta fizike, hemije i biologije, kao i rekonstrukciju školskih kuhinja u ovoj godini.