Ministrica Hota Muminović: Hoćemo li domovinu ostaviti generaciji slabo pismene omladine?

"Hoćemo li domovinu ostaviti generaciji slabo pismene omladine, koja zaostaje za regionom i svijetom, neotpornu na izazove, lahko podložnu manipulacijama, zaposlenu besposlicom..."


Foto: Facebook

Naida Hota Muminović obratila se javnosti putem svog Facebook profila reakcijom na prozivke vezano za reformu u obrazovanju.

Njenu ispovijest prenosimo u cjelosti:

 – Hoćemo li domovinu ostaviti generaciji slabo pismene omladine, koja zaostaje za regionom i svijetom, neotpornu na izazove, lahko podložnu manipulacijama, zaposlenu besposlicom, opterećenu raznim vrstama ovisnosti,…
Ili ćemo imati otpornu, svjesnu, za budućnost opismenjenu omladinu, etičnu u riječima i radnjama, otpornu na destruktivne procese?

Vidim da su centri moći pojačali udružene napore u širenju neistina. Napadi su orkestrirani i dobro dirigovani. Vidim da ponekad pišu zaposlenici u javnim preduzećima u toku radnog vremena. Sjede na državnim jaslama i pišu političke doskočice o obrazovanju. Slabo se razumiju u obrazovanje, možda malo više u telekomunikacije, ali ni to ne znamo. I to je samo primjer.

Samo da tim kreatorima ovog nereda javimo da neće pobijediti. Mi još više radimo i rado ćemo pojašnjavati. Imamo strpljenja, jer je to dobro za našu djecu.

I u narednom periodu iz ovog Ministarstva dolazit će puno dobrih vijesti.

Hvala prosvjetnim radnicima što ostaju posvećeni svome poslu iako bi mnogi da im se upetljaju u posao. Znajte da takvi koji prave ovaj nered, za obrazovanje brinu kao za lanjskim snijegom. Takvi su neznalice i besposličari, koji od ovog višedecenijskog nereda dobro žive. Sve im je palo sa neba. Sve što imaju dobili su zbog svoje sposobnosti da potisnu sposobne.