Jačanje sigurnosti: Preventivne mjere i radnje policije u blizini škola HNK

Policijski službenici će poduzimati sve potrebne mjere i radnje u pravcu zaštite djece, obavijestili su iz MUP-a.


Foto: Fena

U povodu početka nove školske godine 2023/24. godine, u osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Uprava policije MUP-a HNK stavlja naglasak na povećanje sigurnosti cestovnog saobraćaja i podizanje saobraćajne kulture svih građana.

U cilju stvaranja što povoljnijih uslova za sigurnost učestvovanja učenika u saobraćaju, policijske uprave i policijske stanice MUP-a HNK osiguravaju intenzivnije preventivne mjere i radnje policije u svojoj nadležnosti u blizini škola.

Iz MUP-a posebno apeluju na vozače da obrate pažnju na učenike prvih razreda koji su nesvjesni opasnosti i koji tek počinju učiti saobraćajnu kulturu i saobraćajnu propise.

Na raskrsnicama gdje učenici prelaze cestu i gdje pješački prijelazi nisu regulirani semaforima, policijski službenici će poduzimati sve potrebne mjere i radnje u pravcu zaštite djece, obavijestili su iz MUP-a.

Uprava policije MUP-a HNK također poziva i apeluje na vozače motornih vozila da budu maksimalno oprezni, poštuju saobraćajne propise i ograniče brzinu na cestama koje su u blizini škola radi zaštite najmlađih učesnika u saobraćaju i sprječavanje ugrožavanja njihovih života.